Brukskultur räddar storverk – får plats i nytt museum

Sparbanken köpte 1989 en teaterkuliss. I mer än 30 år har den hängt i banklokalen på Torggatan. Nu räddar Brukskultur Åtvidaberg den till sin kommande flytt till Mumslokalen.

Vad gör man inte för konsten? Annie Wårhem lägger sig på golvet i den före detta banklokalen på Torggatan för att montera ner en stor målning över Bersbo.

Vad gör man inte för konsten? Annie Wårhem lägger sig på golvet i den före detta banklokalen på Torggatan för att montera ner en stor målning över Bersbo.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-09-23 17:00

Konstnären Catharina Rundberg målade den stora kulissen 1989 till en teaterproduktion. 

– Den hette "Längtan", det var en pjäs av Cecilia Önfelt om livet i Bersbo under utvandringstiden, berättar hon. 

På den stora kulissen samlade hon Bersbomotiv, som Storgruvans lave med sitt djupa schakt, arbetarebostäderna och gjuteriet – en del av Åtvidabergs historia.

undefined
Annie Wårhem monterar ner målningen över Bersbo. Den är för stor för att komma ut genom dörrarna och måste rullas ihop.

Efter föreställningarna köpte Åtvidabergs sparbank kulissen. Den mäter hela tre gånger sex meter och monterades på en vägg i banklokalen på Torggatan. 

När Sparbanken flyttade tvärs över Stortorget blev målningen kvar. Nu skänker banken den till föreningen Brukskultur Åtvidaberg.

– Vi ska ha den i vårt nya museum, berättar Annie Wårhem som är engagerad i föreningens styrelse.

undefined
Hit till Mumslokalen flyttar Brukskultur sitt Bruks-och Facitmuseum. Planen är att kunna inviga de nya lokalerna 2024.
undefined
Med flytten till Mumslokalen kommer Brukskultur närmare Åssamuseet. De båda museerna kan få en gemensam entré.

Brukskultur har under flera år skissat på en flytt, från dagens lite trånga och mörka lokaler vid Åssagården.  Det rör sig inte om någon lång flytt, utan bara ett par meter bort till Mumslokalen. 

– Planen är att ha ett nytt museum 2024, berättar Annie Wårhem och visar en planskiss över det nya museet, där målningen över Bersbo ska ingå i en del som ska skildra det medeltida bergsbruket. 

Här ska också finnas en del kring Baroniet och brukssystemet, men också kring det industriella mönstersamhället, Facit och fotbollen. Planer finns också på att ta över delar av Åtvidabergs hembygdsförenings samlingar. 

– Det blir en utveckling av museet, säger Annie Wårhem. 

Hon står i den tomma banklokalen på Torggatan, redo att montera ner den stora målningen. 

– Den är för stor för att få ut genom dörrarna, så vi måste skära lossa den från reglarna den sitter på, säger Annie Wårhem och lägger sig på golvet för att få loss duken i nederkant. 

undefined
Vad gör man inte för konsten? Annie Wårhem lägger sig på golvet i den före detta banklokalen på Torggatan för att montera ner en stor målning över Bersbo.

Sakta jobbar hon tillsammans med maken Mikael Wårhem och bankens vaktmästare Morgan Säberg runt målningen. När hela duken är loss läggs den försiktigt på golvet. 

– Det gick bra. Jag har haft mardrömmar om att den skulle gå sönder, säger Annie Wårhem och pustar ut. 

Duken rullas ihop och transporteras till ett förråd på museet. För Brukskultur återstår mycket arbete innan flytten, en del rör finansieringen. 

undefined
Annie Wårhem får hjälp av Mikael Wårhem och Morgan Säberg att flytta målningen från den tidigare banklokalen till Brukskulturs museum. Där ska den förvaras i väntan på att ett nytt museum ska färdigställas.

– Vi kommer att söka sponsorer och bidrag genom fonder. Vi ska ha föreläsningar, men också ta fram muggar, handdukar och annat för hemmet som vi ska sälja på marknader. Det blir fler aktiviteter för att få ihop pengar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!