– Du kan sova hos mig i kammaren, säger skådespelerskan Kerstin Brindemark och tittar kväljande på sin unga son.
Kerstin har en tuff uppgift framför sig. I pjäsen "Ömt av hjärtat älskade vän" ger hon liv åt Anna Månsdotter, den sista kvinnan i Sverige som dömdes till döden genom halshuggning. Tillsammans med sin son Per mördade hon sin svärdotter Hanna Johansdotter i Yngsjö i slutet på 1800-talet. Båda dömdes för mordet, men Per benådades från dödstraff när det kom fram att Anna förgripit sig på honom i flera år.
Den mörka historien nystas skickligt fram av Teater Traska under repetitionen inför pjäsens premiär 16 mars. Det är inte första gången amatörgruppen grottar ner sig i Yngsjömordet. 2015 spelade de pjäsen som en enaktare i både Kisa och Åtvidaberg.
– I år har vi utökat pjäsen med en akt om Annas uppväxt. Det ger någon slags förståelse för de hemska brotten hon sedan begår, förklarar Pia O Tember som står för manus, regi och produktion. Till sin hjälp har hon regiassistent Ann Nilsson.
Historien varvas med musik av Erik Zentio.
– Innan jag skriver musik läser jag manuset noga, och försöker hitta de känslor som kan förstärkas med sång. Det har varit utmanande, det är ju en jädrigt mörk historia, säger Erik Zentio.
Pia O Tember föddes i norra Skåne, och är uppvuxen med den mytomspunna skräckhistorien.
– Akten om Anna har jag baserat på gamla tidningsurklipp, historieböcker men även sådant som man bara pratade om. Till exempel sägs det att Anna även mördade sin egen man med arsenik, säger Pia O Tember.
Även om historien om Anna Månsdotter är gammal och extrem ser Pia likheter till våra egna liv.
– Att sonen Per var så tillgiven sin mamma trots allt hon utsatte honom för är fascinerande. Att ha problem med sin svärmor – och en make som lägger sig platt– är ju inget nytt. Bandet mellan son och mor är spännande, säger Pia.
Under arbetets gång har det blivit många diskussioner om våld. Några medlemmar har fallit i gråt och det hemska i pjäsen har bearbetats och förklarats för de yngsta skådespelarna.
– Man kan se pjäsen som ett inlägg i debatten om våld mot kvinnor, säger Ann Nilsson.
Men mitt i allt elände skrattas det en hel del. Repliker blir tokiga, en stor godiskål skickas runt och skådespelarna applåderar varandra.
I höst åker teatergruppen till skånska Yngsjö för att spela pjäsen där. Självklart blir det ett besök vid Hanna Johansdotters grav. Pia O Tember förklarar att det råder delade meningar i Yngsjö om gruppens besök.
– Vissa tycker det är jättekul, andra vill helst slippa påminnas om den här historien, säger en regissör som är lite orolig efter att ha skrivit pjäsen. Orolig för att hon nu retat upp Anna Månsdotter i himlen.