– Inget är klart än, säger kommunalrådet Elisabet Edlund (S) och förtydligar att en del beslut kring Kopparsvanen kan komma upp i kommunstyrelsen tidigast i augusti.
Då väntas kommunstyrelsen ta beslut om C-huset, som tidigare rymt två avdelningar för äldreomsorg: Solbacken och Ekbacken.
Hela huskroppen har stått tom i drygt ett år efter att de boende fått flytta in i nyrenoverade lägenheter i det som tidigare benämndes Koppargården (sjukhemmet).
Tidigare planer på att bygga om C-huset till särskilt boende inom äldreomsorgen ser nu ut att skrotas. Elisabet Edlund anger främst två skäl:
– Det kostar ungefär lika mycket att bygga om för äldreomsorgen som att bygga nytt. Dessutom har omsorgen uttryckt att man vill ha boende i ett plan. Vi tittar istället på att bygga nytt i området.
En nybyggnad skulle bli den tredje etappen i utvecklingen av Kopparsvanen, som är ett mångårigt projekt för att bygga ut och anpassa särskilt boende i Åtvidaberg.
2014 blev den första etappen med 40 nybyggda lägenheter klar. Etapp två med 33 lägenheter i gamla sjukhemmet blev klar förra året.
Med nybyggnation i området skulle C-huset bli överflödigt och fortsatt stå tomt.
Kommunledningsförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen har istället resonerat kring en annan lösning - att bygga om C-huset till stödboende för ensamkommande ungdomar som fyllt eller fyller 18 år under året.
C-huset består av två våningsplan. Tanken är att bygga om det nedre planet.
– Det skulle bli tolv lägenheter om 35 kvadratmeter vardera med eget kök, badrum och tvättmaskin, säger kommunchef Robert Bredberg.
Ungdomarna, som skulle kunna flytta in i ett framtida stödboende, bor i dag på kommunens hem för ensamkommande.
Boendeformen, Hem för vård och boende, HVB är betydligt dyrare än stödboende då den kräver högre bemanning av personal. Staten sänker därtill sin ersättning till kommunerna för platser i HVB från den 1 juli i år.
För unga över 18 år sänks ersättningen per dygn från 1900 kronor till 750. För unga under 18 år blir den nya ersättningen 1350 kronor per dygn.
För att underlätta övergången för kommunerna har Socialstyrelsen beslutat om nya föreskrifter för stödboende, som alternativ till HVB.
De nya reglerna innebär att kommunerna kan ta emot barn och unga mellan 16–20 år ”som huvudsakligen behöver stöd för att förberedas för ett självständigt boende och vuxenliv. De barn och unga som tas emot ska i stor utsträckning kunna klara sin dagliga livsföring utan hjälp”.
Kommunen har redan låtit ett av sina HVB övergå till stödboende med sex platser, som ska utökas till tio platser under sommaren. Med det har personalbehovet sedan 1 juni minskat från sju årsarbetare till två. Därmed sänker kommunen sina kostnader.
Beslutsunderlag för en ombyggnad till stödboende håller på att tas fram. Robert Bredberg anger några förutsättningar:
– Kommunen går in och blockhyr C-huset av hyresrättsföreningen Kopparsvanen. Vi stänger av huset mot resten av Kopparsvanen och bygger en ny separat ingång. Prislappen för hela investeringen blir 2 till 2,5 miljoner kronor.
– Det är en möjlighet för kommunen att få till ett boende för en rimlig kostnad. Jag tror inte att man kunnat få fram bostäder till så mycket lägre kostnad.