C i Åtvidaberg ger sig nu in i konflikten mellan deltidsbrandmännen i Åtvidaberg och Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG.
Corren har flera gånger berättat att 22 av 24 deltidsanställda brandmän har sagt upp sig. De lämnar sina tjänster den siste april, om inte RTÖG går med kravet om ledarskap på plats.
Så sent som i veckan uttalade brandmännens talesperson Joakim Johansson att brandmännen är öppna för en dialog om att ta tillbaka uppsägningarna, bara RTÖG visar vilja att tillsätta ett operativt ledarskap på plats.
– Det enda brandmännen vill är att det ska vara en chef på plats en till två dagar i veckan, säger Joakim Magnusson efter att bjudits in och tillsammans med Ann Hemmingsson (C) träffat företrädare för brandmännen i Åtvidaberg.
Mötet skedde efter att brandmännen i ett mejl till kommunalråden och oppositionsrådet ifrågasatt varför det är så tyst från politikerhåll. Brandmännen ställde också en rad frågor om situationen och den tillfälliga nödlösning som RTÖG presenterat ska gälla från den 1 maj om uppsägningarna kvarstår.
Då ersätts dagens deltidsstyrkor om sex brandmän med tre heltidsbrandmän.
– Enligt RTÖG och den politiska majoriteten här i kommunen så skall det inte vara någon fara. Enligt brandmännen så kan räddningsförmågan minska och risker förstoras, säger Magnusson samtidigt som han förtydligar att han saknar fackkunskaper om brandmannayrket och räddningstjänst.
Kommunalrådet Elisabet Edlund (S) har flera gånger uttalat stöd för RTÖG:s ledning och påpekat att det operativa ansvaret ligger på just RTÖG.
Joakim Magnussson delar den uppfattningen, men säger att det finns en gräns. Han menar att det är dags att säga ifrån om kommunens medborgare drabbas eller kommunen inte får det man köper av RTÖG.
– Jag anser att som kommun och med i RTÖG måste vi se till att vi får det vi köper av RTÖG. Det innebär ingen nedsättning av räddningsförmågan.
Är det så att vi accepterar det,så skall det vara tydligt att så är fallet. Är det så att vi inte accepterar det, så skall vi också vara tydliga med det.
Joakim Magnusson vill att kommunen ska vara tydlig med vad kommunen vill, både som ägare och i direktionen för RTÖG.
– Det kvittar vilken politisk majoritet som sitter i direktionen. Är man inte överens så skall man visa det och stå upp för sina medborgare i kommunen. Det är mot sina medborgare lojaliteten skall vara och inte med sina partivänner i de större kommunerna.
Ett steg närmare en dialog om ledarskap på plats har tagits i veckan. Brandmännen i Åtvidaberg har haft kontaktat med RTÖG:s stationsledning för inledande diskussioner om kravet om operativt ledarskap.
– Vi är överens om att vi inte är överens, men vi ska träffas, säger Joakim Johansson.