Daniella samlar skrot i skogen och gör till konst i trädgården

Daniella vill ha en levande trädgård med mycket som fångar blicken. Fynden hon gör i skogen blandar hon i sin trädgårdsdesign.

Växthuset är nytt för i år. Nästa år planerar Daniella att använda det fullt ut för odling. I bakgrunden syns delar av potatisodlingen.

Växthuset är nytt för i år. Nästa år planerar Daniella att använda det fullt ut för odling. I bakgrunden syns delar av potatisodlingen.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2024-07-24 19:00

Daniella Nilsson, 30 år, är på gott humör när hon visar in i trädgården i Gamla Berg utanför Åtvidaberg. Här har hon bott tillsammans med sin sambo de senaste två åren och ganska tidigt i förhållandet började hon rikta sina blickar mot trädgården.

– Det började med att jag tog med någon tomatplanta som fick bo kvar och sedan när jag flyttade in så har trädgården fått nästan all min uppmärksamhet.

undefined
Daniella är uppväxt söder om Lycksele. Redan som liten var hon med sin mamma och morfar vid odlingen. "Det är betydligt enklare att odla här där säsongerna är lite längre", konstaterar Daniella.
undefined
Rabatter med mycket liv. - Jag lägger en del pengar på min trädgård, men det är roligast när man kan återbruka, berättar Daniella.
undefined
En blandning av egenbyggda hus, växter och fynd från skattjakterna skapar ett trevligt blickfång utanför boden.


Daniella visar runt bland upphöjda rabatter och stora odlingslådor där grönsakerna frodas. Eftersom hon jobbar natt blir det naturligt att hon jobbar i trädgården om dagarna när hon är ensam hemma.

– Jag tycker inte om när folk tittar på när jag jobbar. Jag vill gå här och pilla själv med mina projekt.

Samtidigt får hon mycket komplimanger av grannar och förbipasserande som sett hur trädgården förändrats de senaste åren. Det gör henne glad och inspirerad att fortsätta. Trädgården gränsar mot skogen och ligger i en skarp sluttning men Daniella tycker det är kul med utmaningar.

– Jag är uppväxt på en gård och har alltid haft intresset för odling. Det är på senaste år som jag fått mer intresse för blommor.
 

undefined
"Oftast fastnar jag för en växt och löser placeringen sen. Jag hittar en växt och sedan hittar jag ett hål. Så får vi se hur det går därifrån" säger Daniella.
undefined
Sommartid äter paret nästan bara grönsaker och rotfrukter från den egna trädgården.
undefined
Daniellas egen favorit bland dahliorna.


Men uppväxten på gården strax söder om Lycksele innebar inte samma odlingsmöjligheter utifrån den korta sommarsäsongen. Även om Norrland alltid kommer kännas som hemma njuter Daniella av fördelarna med längre odlingssäsong.

– Jag börjar fröså i januari och det är nästan omöjligt att röra sig inne i huset fram tills det är dags att plantera ut växterna.

Daniella har svårt att välja någon favorit att odla men säger snabbt att bland blommorna är det dahliorna som lockar med sina praktfulla blommor och stora variation. Färger och sådant som fångar ögat är viktigt när Daniella planerar sin trädgård.

– Jag får nästan panik när det är för sterilt. Jag vill att trädgården ska vara levande och var man än vänder blicken så ska det hända någonting.

Daniella förklarar själv att hon har svårt att sitta still och tar gärna långa promenader. Det är under dessa promenader hon hittar skatterna till sin trädgård i form av gamla rostiga hinkar, äldre glasflaskor och mjölkkannor som sedan får pryda sin plats i trädgården.

undefined
Gamla glasflaskor som Daniella hittat i skogen och tagit hem. "Hittar jag äldre glasflaskor så diskar jag dem, kollar när de är tillverkade och läser på om dem. Historia fascinerar mig."
undefined
Växthuset är nytt för i år. Nästa år planerar Daniella att använda det fullt ut för odling. I bakgrunden syns delar av potatisodlingen.
undefined
Krukor, gammal ljuslykta och en egenbyggd spaljé under uterummet för att förhindra att hunden kryper in.



– Jag blir ju nördig på en helt annan nivå. Hittar jag äldre glasflaskor så diskar jag upp dem, kollar när de är tillverkade och läser på om dem. Historia fascinerar mig.

Skattjakterna rör sig ofta runt platser där det tidigare funnits hus och det är det som andra ansett som skräp som hon tar till vara. Samtidigt som hon ser till att rensa upp i naturen på sådant som kan orsaka skador på både djur och människor.

– Ibland går jag ut med ett mål där jag ska hitta något speciellt men samtidigt så räcker det med en blick på någonting för att veta vad jag ska ha det till.

Daniella berättar om hur hennes morfar tidigt lät henne vara med och snickra när hon var liten och i dag bygger hon gärna själv hemma. Allt från odlingslådor till små hus med gamla gångjärn som detaljer.

undefined
En gammal cykelsadel med en tallrik på fungerar bra som insektsbad.
undefined
Egenbyggda odlingslådor och uppmålade pallkragar. "Det är väldigt mycket brunt och rostigt i min trädgård."
undefined
Rostiga gamla kannor och tunnor fyller funktion som blickfång och krukor i trädgården. "Det blir fint med kontrasten med blommorna", säger Daniella.



– Det är roligt att hålla på själv och även om jag inte riktigt följer några byggregler så brukar det bli bra till slut. Det viktigaste är att man vågar prova.

Det nybyggda växthuset kommer invigas först nästa år med odling och istället fokuserar hon på sitt nya projekt som är ett mindre vattenfall.

– Jag tycker det är både fint och viktigt med vatten i trädgården. För både fåglar och grodorna som redan bor runt dammen. Alla måste få plats.

undefined
"Jag är mest nöjd med min damm. Det är roligt att prova att ha dammväxter och den är full med grodor om sommaren ", förklarar Daniella som är en stor djurvän.
undefined
Tomten ligger högt belägen med vacker utsikt över landskapet och gårdarna i närheten.
undefined
Egenbyggda odlingslådor ger utrymme för grönsaker och kryddor. - Jag bygger det mesta själv. Det blir inte alltid rätt enligt reglerna men för det mesta är jag nöjd så länge det blir som jag tänkt mig i slutändan, säger Daniella.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!