De fick pris för årets arbetsplats

Här är kollegorna som trivs så bra på jobbet att de också träffas på fritiden. "Man måste ha roligt tillsammans för att göra ett bra jobb."

På arbetsplatsträff kommer mobilerna fram. Digital teknik används både för hemtjänstbesök, men också för att ta tempen på stämningen i arbetsgruppen. Yvonne Rundberg är närmast i bild.

På arbetsplatsträff kommer mobilerna fram. Digital teknik används både för hemtjänstbesök, men också för att ta tempen på stämningen i arbetsgruppen. Yvonne Rundberg är närmast i bild.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-01-15 08:00

Det säger Magdalena Svahn Östman, en av tio som jobbar inom hemtjänsten grupp två (centrum). Arbetsgruppen belönades nyligen med kommunens utmärkelse årets arbetsplats inom arbetsmiljö och kompetensförsörjning för att "de på ett fantastiskt sätt visar hur kompetensförsörjning och arbetsmiljö går hand i hand."

Vi besöker gruppen under en arbetsplatsträff i hemtjänstens lokaler i Facetten. 

– Vi ses var femte vecka för att prata om vår arbetsmiljö och för information, säger Lisa Johansson, enhetschef som nominerade gruppen till utmärkelsen.

Av nomineringen framgår: " Den här gruppen lever upp till hela kompetensförsörjningsstrategin. Attrahera, det här gänget syns hela dagarna mitt i centrum, utföra sitt arbete med glädje och gänget pratar mycket gott om sin arbetsplats. Behålla, just nu finns det ingen i gruppen som hellre skulle göra någonting annat! Utveckla, hela hemtjänsten är proffs på att utveckla verksamheten!"

Ingen i arbetsgruppen säger emot.

Vad är det som gör er arbetsgrupp så speciell?

–  Vi tycker om att ha roligt, säger Magdalena Svahn Östman. 

–  Vi ses också på fritiden. Vi har afterwork vi går ut och äter tillsammans, vi har ett vinlotteri.  Vi är rätt olika. Vi är i olika åldrar och olika platser i livet, men vi kompletterar varandra, säger Madelene Liljegren. 

Annelie Hillberg fyller på att teamet arbetar prestigelöst och lärande: 

– Vi är bra på olika saker, säger hon och beskriver att det är ok att be om hjälp och att ta emot hjälp, exempelvis när det handlar sårvård. 

– Vi stöttar också varandra om det är tufft, fortsätter Annelie Hillberg. 

För tufft kan det vara. Stress, delade turer och äldre som skrivs ut allt tidigare från sjukvården ger högre tryck på hemtjänsten. 

– Ibland känner man sig otillräcklig, säger Yvonne Rundberg. 

I gruppen talar man öppet om det som är jobbigt, också med chefen.

–  Vi har bra chefer, de är också en del av teamet, säger Magdalena Svahn Östman. 

Utmärkelsen har stor betydelse. Den både lyfter och sporrar. 

–  Man blir stolt, säger Lisbeth Pedersen.

Belöningen består av en gemensam trivselaktivitet. På önskelistan står ett spabesök.

Den goda stämningen i teamet smittar av sig i arbetet med de äldre. Gruppen har ordnat luciafirande, kräftskiva, grillkväll och tagit med de gamla i raggarbil. 

– Det är sånt som de gamla pratar om länge, säger Annelie Hillberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!