– Det är tradition på skolan att fira Nobledagen, säger läraren Arvid Norell för dagen iklädd frack och blått band.
Intill sig har han Hanna Ehnö, också klassföreståndare i sexan. Hon bär en royalblå långklänning med spets i ärmsluten. Det gnistrar och glittrar om smycken och en tiara.
Jodå, Alléskolan har sitt eget kungapar när Nobels minne ska firas. Den traditionen består, även om firandet genom åren har firandet tagit sig olika uttryck; från middag till frukost samt med eller utan prisutdelning.
I år valdes sexornas Nobelkommitté att satsa på frukost i matsalen och diplomutdelning.
Till havrekuddar, ägg, gröt och nybakta frallor får skolans 92 sexor, fördelade på fyra klasser, lyssna till en kort föreläsning om Alfred Nobel och Nobelprisen. Innan prisceremonin hinner Arvid Norell sätta sig ner med en tallrik havregrynsgröt.
– Fem av fem möjliga i betyg, säger han.
Prisutdelningen sker i olika kategorier. Eleverna kan få pris för ämneskunskaper, men också för gott kamratskap och flit och framsteg. Arvid Norell vurmar för det sistnämnda, flit och framsteg:
– Det ger vi till de som jobbar och sliter och varje dag, till de som tar vara på tiden och gör allt de kan för sina studieresultat.
Det är högtidligt och spännande när priserna ska delas ut. Nobelkommittén har lagt möda på sina motiveringar. Arvid Norell rättar till hängslena till frackbyxorna och läser ut motiveringen till matematikpriset:
– Båda två visar också en glädje i att arbeta med matematik och en kreativ, outtröttlig problemlösningsförmåga.
Mattepristagarna Lucas Rasch och Nikolaj Lindblad blir de första att kallas fram. Efter dem följer dessa pristagare: fysik: Adam Andersson, kemi: Martina Lindh, biologi: Emil Edström, litteratur: Elsa Lundgren och Tyra Thorslund, kompisskap: Lovis Österberg samt flit och framsteg: Jonathan von der Mühle, Wilhelm Yngvesson Tillmar, Natalen Baylos och Nellie Douhan.
– Jag hade inte väntat mig något pris, säger Elsa Lundgren och uttrycker stor glädje när hon berättar att hon gillar att skriva och att få använda sin fantasi.
Nikolaj Lindblad skiner upp när talar om sin fascination för matematik.
– Det går alltid att lära sig mer. Jag känner mig stark när jag får fram rätt svar.
Martina Lindh vill bli veterinär och satsar på skolarbetet. Hon delar med sig av pluggtips:
– Lyssna uppmärksamt i skolan, då slipper man ta igen det hemma sen.