Nyfallen snö lyser upp landskapet vid familjen Rexhells hus alldeles vid sjön Yxningen. Hit kommer man på en slingrande och smal väg, som bitvis går upp och ner över krön och runt krökar.
– Kommunen tycker att våra barn ska gå den till skolbussen. Vi fick tipset att skaffa reflexväst och ficklampa åt dem, säger Christopher Rexhell och skakar på huvudet.
– Vi kan inte låta dem gå själva. De är för små för det.
Familjen flyttade från Åtvidaberg till Yxnerum i oktober. Barnen har kunnat gå kvar i sina klasser på Centralskolan, Mollie i trean och Mayah i förskoleklass, eftersom Yxnerum ligger inom upptagningsområdet för skolorna i centralorten.
Familjen ansökte om skolskjuts, men fick ett svar man inte väntat sig: barnen skulle ta sig 1,8 kilometer till en större väg.
– Det går inte. Det finns ingen vägren och ingen belysning. Här går tung trafik med timmertransporter och andra som kör fort, säger Emmelie och Christopher Rexhell som överklagade kommunens beslut till förvaltningsrätten.
Kommunen motiverade med sitt skolskjutsreglemente. Skolskjutshållplatsen kan förläggas upp till två kilometer från hemmet för elever som går i förskoleklass upp till årskurs sex. Vidare är föräldrar är ansvariga för barnens säkerhet och trafikanter ska anpassa hastighet efter trafiksäkerheten.
Förvaltningsrätten gjorde en annan bedömning.
Rätten pekar på barnens låga ålder och de argument föräldrarna framfört. Rätten skriver: "Det får anses olämpligt ur trafiksäkerhetssynpunkt att Mollie och Mayah Rexhell ska gå 1,8 kilometer på denna väg till hållplatsen." I domen ges de rätt till hämtning närmare hemmet.
Familjen begär inte att barnen ska hämtas vid tomtgränsen, utan vid avtagsvägen till bostaden.
– Vi har visat en plats cirka 400 meter från bostaden, där vi ordnar belysning och en säker plats för barnen att vänta vid.
Familjens glädje över domen blev kortvarig. När Christopher Rexhell sökte kommunens handläggare Kristina Andersson för att diskutera en lösning fick han till svar att kommunen överklagar domen till kammarrätten.
– Vi vill få det prövat. Det handlar om vårt skolskjutsreglemente och om ansvarsfördelningen mellan föräldrar och kommunen, säger Kristina Andersson och fortsätter:
– Enligt reglementet är det föräldrarna som har ansvaret för barnen tills vi hämtar upp dem. Man kan gå eller cykla med barnen eller köra dem. I det här fallet har vi bedömt att vägen är säker, ja, så säker som vägnätet på landsbygden kan vara.
Lars-Åke Bergstrand (S) ordförande i samhällsbyggnadsutskottet anser att det är viktigt att pröva domen:
– Det handlar inte om ett enskilt ärende, utan om en principsak. Får familjen rätt kan det bli prejudicerande, och inte gälla bara för vår kommun. Får de rätt så kommer fler familjer få barnen hämtade närmare hemmet och det är långt ifrån gratis.
Makarna Rexhell, som tidigare varit aktiva som politiker inom (S), köper inte argument om att kommunen får högre kostnader som fler barn får till skolskjuts närmare hemmet.
– Skolskjuts är en lagstadgad rätt, påpekar Christopher.
I väntan på fortsatt process fortsätter föräldrarna att själva skjutsa sina barn till skolan drygt två mil bort, även om det innebär trixande med arbetstider och långa dagar hemifrån.