Tidigare under året har flertalet nya affärer tillkännagivits och i veckan levererade Scanfil tillsammans med Linköpingsföretaget UMS Skeldar en god regional nyhet. UMS Skeldar, som till ungefär 50 procent ägs av Saab, lägger serieproduktionen av obemannade helikoptrar på Scanfil i Åtvidaberg.
– Jättekul med en kund här i närområdet, säger Steve Creutz och tillägger att det rör sig om en onekligen häftig och tekniskt avancerad produkt som ställer stora krav på produktionsprocessen.
Steve Creutz nämner kvalitetssäkring av ingående komponenter som en utmaning. Nästa stavas rekrytering.
– Vi har redan anställt 15 personer och vi behöver säkerligen 15 montörer till. Dessutom behöver vi fylla på med andra funktioner.
Steve Creutz lyfter handen och börjar räkna på sina fingrar:
– Projektledare, inköpare, logistiker, produktionsledare, utvecklingsingenjörer, produktionstekniker och personer som ska jobba med kvalitetssäkring. Det rör sig om tio till tolv personer.
Scanfil jobbar aktivt med rekryteringsfrågor och har tagit hjälp av rekryteringsföretag. Lika viktigt som det är att nyanställa är det att behålla befintlig personal.
I vd-rummet hänger Scanfils värderingar inom ram: kundfokus, samarbetsinriktade, proaktiva, prestationsorienterade. Han stannar till vid ordet prestation och lägger till inspiration.
– Vi har som ambition att motivera och inspirera vår personal.
Efter semestern bjöds en av landets främste inspirationsföreläsare, äventyraren och idrottaren Aron Andersson in för att föreläsa för all personal. Som barn drabbades han av cancer och förlorade full funktion i sina ben.
Motgången vändes till framgång med bland annat deltagande i flera Paralympics, svenska klassikern och flera äventyr.
– Vi vill visa att man ta sig framåt genom utmaningar. För oss är företroendebyggandet och partnerskapet hos befintliga och nya kunder av yttersta vikt.
Personalen nyckeln till detta, betonar Steve Creutz. Ett mått på det är arbetet med ständiga förbättringar, där all personal i mindre grupper samlas en halvtimme i veckan för diskutera förbättringar.
– Sedan vi startade med detta 2010 har vi gjort nästan 20 000 förbättringar.
Steve Creutz brinner för industrin. Den drar Sverige framåt, menar han och önskar att fler unga ser möjligheter inom industrin. Han är bekymrad och pekar på att industriprogrammet på Bildningscentrum Facetten i år inte fick några sökande från årskurs nio.
–Vi jobbar just nu tillsammans med andra tillverkningsföretag i Åtvidaberg och kommunen med ett upplägg som ska attrahera flera unga att välja något av programmen på Teknikcollege.