De tar över klassiska krogen

På klassiska Åtvidabergs Hotell och Restaurang tar makarna Olga och Carl Borghol över slevar, kastruller och matsalar.

Sammetstapeterna är ett signum för Klintas. Olga Borghol gillar dem.

Sammetstapeterna är ett signum för Klintas. Olga Borghol gillar dem.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-05-04 19:00

En gräddstuvning puttrar i en stor gryta i köket, kålen som ska i och serveras till kassler står i ugnen.

Samtidigt panerar nye krögaren och kocken Carl Borghol strömming.

– Vi kommer att köra på samma koncept som tidigare, säger han.

Det betyder luncher med svensk husmanskost, tillagad från grunden med så närproducerade råvaror som möjligt och svenskt kött.

Thomas Collin och Nils-Erik Elf som drivit hotellet, i folkmun kallat Klintas, i 14 år vet vad som går hem och förväntas.

– Det ska vara raggmunk, rotmos, pannbiff, schnitzel och strömming på menyn, säger Thomas Collin.

Collin och Elf har en tid sökt efter efterträdare till sin rörelse. Samtidigt sökte Carl och Olga Borghol efter en restaurang att driva.

– Jag jobbade i pappas restaurang i Malmö från det jag var 13 år, berättar Carl som utbildade sig till kock i Köpenhamn och bland annat jobbat med gastronomi i Spanien.

Det var också där han mötte sin blivande hustru, Olga med rötter i Ukraina.

Nu har makarna lämnat Reftele, utanför Värnamo och bosatt sig i Åtvidaberg. Sönerna har börjat förskoleklass respektive skola i Åtvidaberg.

– Vi dras till små samhällen, säger Carl.

Första besöket på Klintas beskriver de med energi:

– Ett härligt ställe med en väl uppbyggd verksamhet, säger Carl som lärt sig vikten av en god lunchverksamhet.

På Klintas är just lunchen det som verksamheten bygger på. Det gäller inte bara serveringen på plats. Man levererar också varma luncher till äldre, till förskolan Kotten, dagcentret och elevhemmet.

Utvecklingsplaner finns. Olga har ett starkt inredningsintresse som kommer att visa sig.

– Det ska vara lite rustikt, och hemtrevligt här.

Carl talar om uteservering, julbord och på sikt öppethållande under en del kvällar. Men han tänker inte stressa.

– Vi ska ha en inkörningsperiod och komma in i detta först.

Till sin hjälp har de Thomas Collin och Nils-Erik Elf. Båda finns tillgängliga och ingen av dem duckar när Carl säger att han räknar med deras hjälp för arbetet med julborden.

Thomas Collin och Nils-Erik Elf går från egen rörelse till anställningar.

– Jag går ner till heltid, skrattar Thomas som gått in i utbildningsverksamhet i Linköping.

– Det finns hur mycket jobb som, helst i branschen, säger Nils–Erik som också går till verksamhet i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om