De tar över tomma lokaler: "Blir mer liv i centrum"

Det så kallade bibliotekshuset på Stortorget får nya hyresgäster – och nya kontorsplatser för ett flexibelt arbetsliv på distans.

Mats Appel och Christoffer Karlsson kikar in i de tomma lokaler som Näringslivscentrum och Deco padel (under arbetsnamnet Decoworking) flyttar till i början av nästa år.

Mats Appel och Christoffer Karlsson kikar in i de tomma lokaler som Näringslivscentrum och Deco padel (under arbetsnamnet Decoworking) flyttar till i början av nästa år.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-07-09 05:00

Näringslivscentrum i Åtvidaberg AB har under en tid sökt sig från sina nuvarande lokaler.

Nu är det klart att man lämnar lokalerna i Bildningscentrum Facetten vid Gamla torget för att flytta in i gamla bibliotekshuset på Stortorget.

– Vi vill till Stortorget, där det rör sig mer folk och är mer liv och rörelse. Vi tror att vi når fler företagare vid torget. Det blir mer tillgängligt, företagare kan slinka in här när de är här för handla, gå på bolaget eller till banken, säger vd Mats Appel som nyligen tecknat nytt hyreskontrakt med Åtvidabergs Bostads AB. 

undefined
"Det är mer liv och rörelse vid Stortorget", menar Mats Appel till höger när han tillsammans med Christoffer Karlsson berättar om Näringslivscentrums kommande flytt. Han konstaterar också att Näringslivscentrum får närmare till kommunhusen i andra änden av Stortorget.

Han släpper nyheten tillsammans med Christoffer Karlsson, en av fyra delägare i företaget Deco padel som driver padelhallen i Fågelsångens industriområde.

– Vi ska ta en del av lokalen, förklarar Christoffer Karlsson.

Deco padel har, liksom flera andra padelföretag i landet, känt av det vikande intresset för padel. I maj berättade företaget att det hakar på den nya kontorstrenden med flexibla arbetsplatser, coworking och erbjuder kontorsplatser i en del av padelhallen. 

– Det finns jättepotential för coworking. Vi satsar på fler kontorsplatser i lokalerna vid torget och ska hyra ut både flexibla platser och fasta platser.

undefined
Den förra hyresgästen har lämnat sitt avtryck och texten "Läge för förändring?" i skyltfönstret. Christoffer Karlsson, Deco padel och Mats Appel, Näringslivscentrum säger inte emot. De planerar just nu för förändring och flytt.

Konceptet är nytt för Åtvidaberg, men etablerat på andra orter i spåren av pandemin.

– Behovet har vuxit fram efter pandemin, då många som kunde fick jobba hemifrån. Nu har det nästan blivit ett krav från anställda att kunna jobba på distans eller hemifrån om man pendlar till jobbet. Företagen har insett det. 

Vem skulle kunna hyra plats hos er? 

– Det kan vara personer från olika företag och branscher, de som har jobb som inte kräver att man är på plats jämt. Det kan vara de som jobbat hemifrån, men som tycker att det sociala är viktigt eller om man behöver inspiration genom andra. Man kan ta kaffe tillsammans, eller en löprunda på lunchen, säger Christoffer Karlsson.

undefined
Här kommer Mats Appel, vd i Näringslivscentrum och Christoffer Karlsson, delägare i Deco padel. I januari blir verksamheterna grannar och samarbetspartners i lokaler vid Stortorget. Huset kallas fortfarande bibliotekshuset, trots att biblioteket flyttade för flera år sedan. De lokaler som biblioteket fanns i på andra våningen har, liksom delar av bottenplanet, byggts om till lägenheter.

Mats Appel och Christoffer Karlsson ser också att verksamheterna kan dra nytta av varandra och att parterna kommer att samarbeta. 

– Man kan skapa nya kontaktnät och tillsammans utveckla företagandet och välmåendet i kommunen, säger Christoffer Karlsson. 

Näringslivscentrum får två konferensrum med åtta respektive 20 platser. De kommer att vara tillgängliga både för medlemsföretag, och för Deco padels hyresgäster. 

Lokalerna ska nu byggas om. Inflyttning sker i januari nästa år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!