De varnar för närgångna rävar

Flera personer uppger att de har blivit attackerade av en räv under den senaste tiden i Åtvidaberg. Nu varnar de drabbade andra invånare.

Svahn-Östman den här räven utanför sin villa i kvarteret Nygården. Det kan vara samma räv som syns nu.

Svahn-Östman den här räven utanför sin villa i kvarteret Nygården. Det kan vara samma räv som syns nu.

Foto: Privat

Åtvidaberg2019-03-18 18:05

– Det är allvarligt. På Strandgatan följde räven efter en kvinna som gick med sin hund. Jag såg genom fönstret att räven var på väg att anfalla. När vi gick ut för att hjälpa till gick räven mot oss, berättar Jennifer Ellie Engberg.

På sociala medier kan man läsa olika berättelser om "möten" med räven. Allt ifrån att man såg räven som sedan gick sin väg, till att räven anföll både människor och småhundar. De flesta rävincidenterna ägde rum på Strandgatan och i kvarteret Nygården. Det är dock oklart om det handlar om en och samma räv eller om flera olika rävar.

Den räv som Jennifer Ellie Engberg såg var stor och till synes frisk.

– Det här var en fullvuxen räv, nästan lika stor som en schäfer. Min sambo blev biten av den när vi gick ut för att hjälpa kvinnan med hunden. Räven rusade fram och bet honom, men det var bara byxorna som den fick tag i, som tur är, säger Jennifer Ellie Engberg.

Hon varnar andra åtvidabergare att vara uppmärksamma när de går ut.

– Den räven är kvar här, vår hund reagerar starkt och känner djurets närvaro. Det är inte konstigt att det finns rävar här, vi bor nära skogen, men rävarna ska dra sig undan när de möter människor.

Flera andra personer som har varit med om rävincidenterna beskriver också på sociala medier räven som frisk medan några andra har mött ett sjukt djur drabbat av skabb.

I höstas drabbades Åtvidaberg också av liknande händelser och då infångades och avlivades flera skabbrävar. Även då syntes en frisk och närgången räv men det kom aldrig någon rapport om denne hade fångats eller inte. Sabine Olovsson Andersson är trafikingenjör med ansvar för kommunjägarna och för frågor om vilda djur i kommunen. Under den här perioden på året brukar hon få mer rävsamtal från allmänheten.

– Det är parningstiden för rävar. Nu är de väldigt aktiva och försöker hitta en partner. När rävarna kommer in i samhället handlar det nästan alltid om djur som har blivit tama och har matats av människor sedan de var små. Vi har en eller två välmående rävar som går omkring, säger Sabine Olovsson Andersson.

Enligt henne blir rävarna, som tidigare matats av människor, närgångna av ren nyfikenhet, men det är inget normalt beteende för vilda djur.

– Det är bekymmersamt och vi ska ta itu med problemet. Vi har rävfällor ute, men det är inte alltid att man kan fånga en räv så. Vi ska skicka kommunjägare att fånga den, säger Sabine Olovsson Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om