Vi möts på Villan i Åtvidaberg. Här sprang syskonen Ericsson och von Kantzow som barn.
– Dörren stod alltid öppen, säger Katarina von Kantzow Cape.
Kusinerna runt bordet på Villan, som idag är hotell och restaurang, nickar. Tre av dem är barn till Elof och Ollie Ericssons dotter Ulla och fyra av dem barn till sonen Gunnar.
De är här för den årliga sammankomsten, då avkastningen från stiftelsen ska fördelas.
– Vi ses alltid i Åtvidaberg i augusti, säger Staffan Ericsson.
Släktskapet binder dem samman, men också den stiftelse som Elof och Ollie instiftade 1958 med en donation i aktier, värda fem miljoner kronor.
– Det var mycket pengar på den tiden. Det var en större del av förmögenheten, säger Lars von Kantzow.
Då, 1958 var stiftelsen riktad till vetenskaplig forskning inom medicin, teknik och ekonomi. 1961, samma år som Elof gick bort, etablerades ytterligare en stiftelse, för välgörande ändamål.
De båda har genom åren delat ut stora belopp.
– Idag delar vi ut omkring tre miljoner kronor årligen. 2, 5 miljoner går till vetenskaplig forskning,främst inom medicinsk och en halv miljon till välgörande ändamål, främst i Åtvidaberg, berättar Staffan Ericsson och fortsätter: – Det är pengar som en gång kom från Åtvidaberg. Det är roligt att kunna dela ut dem här.
De sju runt bordet delar känslan för Åtvidaberg, även om ingen bor i Åtvidaberg idag utan är spridda över Sverige, Frankrike och USA.
– Vi har Åtvidaberg i hjärtat, säger Erik von Kantzow med eftertryck.
Samma hjärtan klappar extra för ÅFF, även om det är svåra tider på Kopparvallen. ÅFF, bruket, industrierna och senare Facit var sammankopplade. Elof Ericsson var föreningens störste sponsor och supporter.
Inte oväntat får ÅFF del av årets utdelning för välgörande ändamål, tillsammans med bland annat Grebo Hembygdsförening, ÅSSA Industri- och bilmuseum, Hörselskadades förening i Åtvidaberg, Brukskultur Åtvidaberg och Åtvidabergs Kenyaförening.
Runt 15 vetenskapliga forskningsprojekt delar på omkring 2,5 miljoner kronor.
Vad var det som fick Elof Ericsson att avsätta aktier i en stiftelse? Svaret finns inte nedtecknat och är inte givet:
Staffan Ericsson säger:
– Min tro är att stiftelserna bildades för att behålla en stark ägare av Facit-koncernen.
Katarina von Kantzow Cape lägger till:
– Jag är övertygad om att Elof och Ollie ville skapa något gott för vetenskapen, men också för familjesammanhållningen. Vi håller fortfarande samman och våra ungdomar börjar komma med.
Intresset för vetenskap, särskilt inom medicin är omvittnat och har en djupare botten. Kusinerna beskriver sorgen när Elof och Ollies son Lars 1943 gick bort till följd av en sprucken blindtarm.
– Det var året innan penicillinet började användas i Sverige, säger Ninna Gebenius.
Bot fanns inte heller när Elof Ericsson drabbades av Parkinsons sjukdom.
– Vetenskaplig forskning låg honom varmt om hjärtat, säger Erik von Kantzow.
Stiftelsens förmögenhet har vuxit med åren och balanserar idag på omkring 100 miljoner kronor. Målet är fortsatt tillväxt och hög utdelning.
Årligen får stiftelsen omkring 110 ansökningar till vetenskaplig forskning, vilka granskas av professor Sven Påhlman vid Lunds universitet och runt 180 till välgörande ändamål.
– Vi skulle gärna se fler ansökningar från närområdet, uppmanar Lars von Kantzow.
Elof Ericsson, Åtvidabergs industrier och senare Facit har präglat Åtvidaberg. Kusinerna vid bordet känner av historien.
– Det är mycket man är stolt över och det är stort att vi kan sitta här idag och dela ut det som en gång byggdes upp här, säger Thomas Ericsson.