Draknäste för UF-elever på Facetten

En företagsidé kan bokstavligen vara god. Som på Bildningscentrum Facetten där UF-företaget Chipspåsen gör egna chips.

Gott. Ella Pettersson och Frida Saanum fick gott betyg från drakarna Filip Mood, Daniel Wittzell och Johan Hjalmarsson.

Gott. Ella Pettersson och Frida Saanum fick gott betyg från drakarna Filip Mood, Daniel Wittzell och Johan Hjalmarsson.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2017-12-14 08:00

Det är onsdag eftermiddag och dags för det årliga Draknästet på Facetten. Skolans elever som driver UF-företag (Ung Företagsamhet) ska få presentera sina affärsidéer, affärsplaner och produkter eller tjänster. Lokala företagare, entreprenörer, tidigare elever och företagsrådgivare är inkallade för att agera ”drakar” och bedöma UF-företagen utifrån kriterier, som presentation, ekonomi och engagemang.

– Eleverna är spända, nervösa och taggade idag. Draknästet är oerhört viktigt för våra elever och för oss lärare, säger Oscar Friström, lärare på handelsprogrammet .

Kerstin Ahlgren, rektor på Facetten förklarar att eleverna får tillfälle att få respons, tips och idéer inför den lokala UF-mässan som hålls i februari och som avgör vilka UF-företag som får ställa upp i den regionala mässan i maj, där vinnare i olika kategorier får biljett till den nationella UF-mässan.

– Dit vill vi i år, konstaterar Ahlgren.

I år har Facetten 59 elever som valt att driva UF-företag. Sammantaget finns 20 UF-företag på skolan.

Ett av dem är Chipspåsen. Ella Pettersson och Frida Saanum har dukat fram sina chips för den grupp av drakar som tar plats i ett av nästena.

– De är hemlagade och utan tillsatta ämnen, säger Ella Pettersson och svarar på en fråga att frityroljan heller inte innehåller palmolja.

– Våra chips är nyttigare och fräschare än andra, fyller Frida Saanum i.

En påse med 180 gram chips räknar de med att sälja för 20 kronor. Drakarna Filip Mood, Daniel Wittzell och Johan Hjalmarsson smakar och höjer genast priset.

– Ni kan sälja för 25 kronor.

Andra goda företagsidéer passerar nästena; som en vattenflaska i plast utan skadliga ämnen, must av frukt som butikerna sorterat bort, en rakningsbox för herrar, ett svettskydd att fästa i armhålan, ekologiskt te och doftljus.

Bland företagen finns också de som tar ställning, som Hand in hand som gör armband för att stötta kvinnor som blivit sexuellt trakasserade. Jonna Urberg och Stina Nilsson tillverkar armband med text och låter 15 procent av intäkterna gå till Amnesty.

– Vi vill göra skillnad, säger de.

Hållbarhet är ett annat tema, där Sacculi UF har en affärslösning för att få ner butikspriset på kassar i papp och tyg och därmed få fler kunder att välja bort plastkassar som skadar miljön.

– Jag sommarjobbade i matbutik och såg så sjukt mycket platskassar som går åt, säger Axel Eklund-Bona om upphovet till affärsidén som han kommit att dela med Andreas Heijdenberg och Erik Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om