De båda kompanjonerna träffades under gymnasiet när de läste på naturbrukslinjen på Vreta utbildningscentrum. Därefter korsades deras vägar igen när de läste till skogsmästare i Skinnskatteberg. Sedan dess har de velat starta företag tillsammans och för ett år sedan intresserade de sig för drönare.
– Det började med att jag läste om viltinventering med drönare och värmekameror. Det lät väldigt intressant, speciellt eftersom vi båda har intresse av skog, säger Martin Sjölander, som utöver drönarverksamheten även är moderat kommunalråd i Söderköping.
Hubertus Gullby bor och äger skog i Mosshult utanför Åtvidaberg. Nyfikna på drönarens möjligheter började de kika på olika användningsområden. Snart fick de intresse för en multispektral kamera.
– Med den kan man hitta träd som har angripits av granbarkborren. Den tar bilder i flera färgspektrum som man inte ser med blotta ögat. Då kan man se vilka träd som är stressade innan våra ögon kan det.
Än så länge har de inte använt drönaren för just granbarkborrespaning, men det är bara ett av många användningsområden.
– Det gäller att fokusera på rätt saker som marknaden vill ha. En gång använde Hubertus den för att hjälpa till att leta efter en försvunnen kalv.
Under det år som företaget har funnits har de haft en handfull uppdrag. Främst inom skogsbruk med inventeringar av virke på sågverk.
– En fördel med det är att man kan hålla produktionen igång under inventeringen, annars får man gå runt på backen och titta, säger Hubertus Gullby.
– Det är också mycket säkrare då man inte behöver balansera mellan travarna, säger Martin Sjölander.
Att flyga en drönare kommer med flera regler och restriktioner. Både när det gäller själva framförandet av fordonet men också användandet av bilder.
– Just när man tar bilder över skog är det inte några problem, men om man får med en horisont så kan det bli problem med spridningstillstånd till exempel. Och man måste tänka till innan, så att det blir säkert, säger Martin Sjölander.
– Det som är mest begränsande är att man måste se drönaren hela tiden. Annars klarar drönaren att flyga en mil bort, säger Hubertus Gullby.
Oroas ni för ännu fler regler?
– Jag skulle vara förvånad om det blir svårare än det är nu.
Båda tror att drönare kommer bli ett vanligare arbetsverktyg i framtiden.
– Särskilt inom skog, där finns det mycket man kan tjäna på med drönare.