Earth hour med plantskola

Hållbarhetsveckan i Åtvidaberg avslutades med Earth hour på lördagskvällen, och före det ordnades flera aktiviteter på temat i biblioteket.

Barbro Carlbergs fotointresse ledde till en bok om de fantastiska fjärilarna.

Barbro Carlbergs fotointresse ledde till en bok om de fantastiska fjärilarna.

Foto: Sune Johansson

Åtvidaberg2019-03-30 19:50

Barbro Carlberg från Broddebo utanför Rimforsa berättar om sitt allmänna naturintresse och fjärilar som hon intresserat sig särskilt för. Hon har fotograferat så mycket fjärilar att det blev en bok "Våra små vänner".

I Kreativa hörnan sitter sjuåriga Vera Rosenkull och hennes mormor Ninni Ahlf och planterar och sår i återvunna krukor av tidningspapper. Vanliga gula torkade ärtor ska få gro i tillklippta mjölkförpackningar och i andra mer labyrintiskt klippta ska solrosfrö gro och leta sig ut till vårljuset.

– Vi har odlat tomater och solrosor förut, berättar Daksh Sharma som är där tillsammans med sina kusiner Drishti, Dharun och Darvin.

Klimat- och energistrategerna Linnéa Salbark och Malin Bergström hjälper till och visar barnen hur de ska göra. Först ska krukorna tillverkas av tidningspapper som rullas runt en trästav och formas till små skålar som fylls med plantjord och några frön. När de förkultiverats i ett fönster kan de planteras ut som de är, pappret kommer att multna.

– Temat för veckan har varit biologisk mångfald och vi har haft föredrag och olika aktiviteter, berättar Malin som tycker att det blir som ett manifest för klimatet.

Ninni Ahlf berättar att hon var på universitetslektor Karl-Olof Bergmans föredrag på onsdagen som hon tycker var mycket bra, och synliggjorde de utmaningar vi står inför.

– Men han visade också på goda exempel där man kan reparera skadade ekosystem. Synd att inte fler kom och lyssnade, säger Ninni.

Till goda exempel måste man nog räkna Kerstin Naidu Sjöswärd som bor utanför Rimforsa. 2016 bestämde sig hon och maken att bara äta lokalt producerad mat under ett år. Hon ritade upp en cirkel med radien fem mil från hemmet.

– Där fanns gott och väl så att man kunde överleva, det svåraste var att klara sig utan räkor, säger hon.

Förutom att hon gjorde en insats för miljön blev resultatet en bok och en föreläsningsturné som pågår än. Nu kallar hon sig "lokalist" och på lördagen pratade hon i Åtvidabergs bibliotek.

Kerstin Naidu Sjöswärd har föreläst från Gävle i norr till Skåne i söder och ämnet ligger minst sagt i tiden.

Under projektåret skaffade hon sig att nätverk av kontakter och leverantörer som hon fortfarande handlar merparten av sina matråvaror från.

– Men nu ska jag bli livsmedelsproducent själv för jag ska satsa på hemgjord glass smaksatt med C-vitaminrika havtornsbär, berättar Kerstin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om