Sedan delar av Kulturhuset byggdes om till lägenheter har Teater Traska fått finna sig i krympta lokaler. Utrymmet där pauskaffet serverades försvann. Läktaren kan inte längre användas eftersom utrymningsväg saknas, så publikkapaciteten har begränsats. Skådespelarna har inga loger att klä om i.
Dessutom får teatersällskapet inte längre använda personhissen för att forsla material till scenbygget, så allt måste bäras i trapporna. Inga byggarbeten får utföras efter kl 22.15 på kvällarna för att inte störa de boende, vilket gör det svårt att hinna bli klara i tid
– Vi har ett väldigt bra samarbete med hyresvärden, Mannes Bygg. Men det har blivit så tungjobbat i Kulturhuset att nu orkar vi inte mer, säger teaterproducenten Pia Oredsson Tember.
Teater Traska är en livaktig förening som spelar teater även i andra orter. Närmast väntar en uppsättning av Yngsjömordet i just Yngsjö i november.
– Men vi vill ju spela för åtvidabergarna också. Det är jättetråkigt om den traditionella farsen ska gå i graven. Det är en tradition för många Åtvidabergsbor att bjuda hem vänner och gå på teater.
Pia Oredsson Tember tycker att politiker och tjänstemän borde satsa mer på kulturen och engagera sig i att ordna fram ändamålsenliga lokaler.
– På andra ställen där vi spelar finns allt på plats – scen, läktare, ljud och ljus. I Kulturhuset har vi fått bygga allt själva, även gradänger för att få till ett sluttande golv.
Kulturchef Anna-Lena Grusell beklagar att den populära farsen – som brukar ha premiär på nyårsafton – uteblir i år.
– Jag har nu tagit kontakt med Pia och föreslagit ett par andra möjliga lokaler som de ska titta på. Dels en privatägd på Teodorsgatan, dels en på Facettenområdet, säger Anna-Lena Grusell.
– Vi ska titta på dem, men det ändrar inte beslutet att ställa in farsen i år. Nu är vi framför allt intresserade av att få igång en dialog med kommunen om framtiden, kommenterar Pia Oredsson Tember
Det finns ett tjänstemannaförslag, som ännu inte behandlats politiskt, om att bygga en så kallad Blackbox i B-fabriken. Det skulle i så fall vara en väldigt enkel och flexibel lokal som kan användas för allehanda kulturaktiviteter.
– Kommunen har inte möjlighet att bygga en fullt utrustad teaterlokal. Vi är inte Linköping, vi är Åtvidaberg med 11 500 invånare och lite andra förutsättningar, säger Anna-Lena Grusell.