Det var när Åtvidabergs kommun sålde mark för byggnation på Bysjöstrand som de föreslog att flytta campingplatsen därifrån till Kanonvallen, vars mark omfattas av ett servitutsavtal som kommunen har med Baroniet Adelswärd. Avtalet skrevs år 1981, och enligt Jonas Nilsson, vd för Baroniet Adelswärd, var servitutsavtalet en förutsättning för att kommunen skulle få köpa marken vid Adelsnäs av dem.
Servitutsavtalet innebär, enligt Jonas Nilsson, att Baroniet har kontrollen över vad som får och inte får byggas på marken. Kommunen behöver alltså deras godkännande för att ta beslut som kan orsaka miljöstörningar på Adelsnäs. Flytten blev därmed omstridd, men efter diskussioner skrev de en överenskommelse om att campingplatsen kunde stå där under 2020, tills kommunen hittade en ny plats för den.
I maj i år lämnade Åtvidabergs kommun in en ny detaljplan för Edbergafältet, där de bland annat föreslår att campingplatsen vid Kanonvallen ska flyttas till en del av Edbergafältet mellan Violvägen och gång- och cykelvägen mot Templet. I detaljplanen skriver kommunen att de föreslår en upphävning av servitutsavtalet om planen godkänns. I detaljplanen skriver Åtvidabergs kommun att "servitutet riskerar att förhindra genomförandet av detaljplanen samt nyttjandet av området som har ett stort allmänintresse".
Något som Baroniet Adelswärd nu i ett samrådsyttrande skriver att de motsätter sig.
– Förslaget att campingen ska flyttas har vi inget emot. Det vi är emot är att man vill skrota servitutsavtalet, säger Jonas Nilsson.
Jonas Nilsson säger att han kan förstå varför man kan vilja riva upp ett servitutsavtal, med tanke på att ena parten kan bli begränsad kring vad man får göra. Han säger dock att han inte tycker förslaget är nödvändigt i det här fallet.
– Servitutet har inte varit ett problem tidigare. Vi är ganska förvånade över att kommunen nu vill upphäva servitutsavtalet, säger han.
Han tillägger att de dessutom inte kommer motsätta sig något annat förslag i detaljplanen. Enligt Jonas Nilsson så är Baroniet av uppfattningen att avtalet skulle gälla för evigt och att det var krav så att baroniet skulle kunna skydda områdets kultur- och naturvärden.
– Adelsnäs är en unik miljö, som vi har i uppgift att bevara.