Efter fylleriet i Kulturcentrum: Ska se över riskerna

Efter fredagskvällens ungdomsfylleri i Kulturcentrum väcks frågorna: Varför gjorde kommunen ingen riskbedömning när Gjuteriet hyrdes ut för en insparksfest? Vilket ansvar har gymnasieskolan?

I Kulturcentrum finns idag ingen kameraövervakning av allmänna ytor. Kommunen planerar för både kameraövervakning och mer belysning.

I Kulturcentrum finns idag ingen kameraövervakning av allmänna ytor. Kommunen planerar för både kameraövervakning och mer belysning.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-09-26 20:00

– Tråkigt, jättetråkigt att det blev så här, säger Mikael Nord, rektor på Bildningscentrum Facetten efter fredagskvällens tumult i Kulturcentrum.

Skolans elevkår hade hyrt nya eventlokalen Gjuteriet för en insparksfest, men bestämde i samråd med polisen att avbryta festen när hundratals objudna ungdomar kom till Kulturcentrum. 

Polispatrullen som larmades till Åtvidaberg fick begära förstärkning. Boende på Verksgatan fick sina hus nerkissade av berusade ungdomar. En mamma berättade om småbarn som vaknade och blev rädda.

Mikael Nord slår ifrån sig skolans ansvar för det som hände:

– Det var inte skolan som arrangerande festen, utan elevkåren, som är en fristående förening. Vi har förstått att elevkåren velat ha en fest, men som skola har vi inte varit delaktig. Vi står inte bakom festen, den har varit privat och utanför skoltid.

undefined
På Bildningscentrum Facetten säger rektor Mikael Nord att skolan inte hade något ansvar för insparksfesten i Kulturcentrum i fredags. "Vi står inte bakom festen, den har varit privat och utanför skoltid", säger han men uttrycker samtidigt att han tycker synd om elevkåren som drabbades när ungdomar utifrån kom till Kulturcentrum.

Samtidigt vill rektorn stötta elevkåren. 

– Det är trist att det alltid ska vara någon som förstör för andra. Jag tycker synd om elevkåren. 

Under måndagen var polis på Bildningscentrum Facetten för att tala med elever och ledning. 

– Det var för att följa upp läget, säger Mikael Nord. 

Från flera håll har Corren uppgifter om att det rådde kaos i området och att många av de ungdomar som befann sig i Kulturcentrum inte bor i Åtvidaberg, utan i Linköping och i övriga länet.

Hade det kunnat förutses? 

– Det spred sig via sociala medier och folk utifrån kom hit, säger Mikael Nord.

Han låter upprörd när han konstaterar att elevkårens planer på en fest grusades av andra. 

– Eleverna säger ofta till oss att de inte får ha sina fester någonstans, bara för att ett fåtal förstör. Nu blev det så igen.  

undefined
I Kulturcentrum finns idag ingen kameraövervakning av allmänna ytor. Kommunen planerar för både kameraövervakning och mer belysning.

På kommunledningsförvaltningen har stabschefen Mattias Geving ansvar för säkerhetsfrågor. Han hade kännedom om att Gjuteriet var bokad för en ungdomsfest, men har inte ansvaret för bokningar.

Ser du så här i efterhand att kommunen kunnat agerat på något annat sätt? 

– Vi måste titta på riktlinjer. Vi behöver titta på vilka risker det finns, säger Mattias Geving och tillägger att inte bara ungdomsfester kan verka störande.

undefined
Mattias Geving, stabchef på kommunledningsförvaltningen säger att kommunen vill hyra ut Gjuteriet även till ungdomar. Men det krävs riktlinjer och krav på arrangörer om ordningsvakter, påpekar han.

Han uttalar att det finns en ambition att även ungdomar ska kunna hyra Gjuteriet. 

– Vi vill att det ska kunna vara så och vi måste försöka möjliggöra det. 

På vilket sätt? Behövs det vakter eller avspärrningar? 

– Vi kan ställa krav på att det ska finnas ordningsvakter. Det kan också vara att spärra av. 

Vem ska ta de kostnaderna? 

– Det får de privata arrangörerna stå för. Vi ska kunna ställa krav på dem.

Boende i området har uppgett att de blev rädda och kände sig otrygga under fredagskvällen. Ska de finna sig i det? 

– Nej, vi måste titta på det framöver. Vi måste också se till att de som bor intill får information inför evenemang. För det kommer att bli fler evenemang.

I Kulturcentrum finns flera gränder och passager utmed fasaderna. Området är delvis mörkt. Uppgifter om att barn och ungdomar tar sig upp på tak, till bland annat biblioteket har funnits under flera år. 

På frågor om trygghet och säkerhet generellt i Kulturcentrum svarar Mattias Geving att kommunen ser över eventuell kameraövervakning av allmänna ytor, men även av andra ytor.  

– En grundläggande trygghetsfaktor är att människor rör sig i området. Det finns fler saker att göra. En är mer belysning, en annan att det är snyggt och rent och en tredje kameraövervakning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!