– Jag är så lycklig. Jag har fått så många frågor från folk som har undrat vad som har hänt med henne. Det värmer hjärtat att ha gjort något som är så uppskattat, säger konstnären Sissi Stahli efter att Trudy lyfts på plats med en lyftkran vid lunchtid på fredagen.
Trudy har varit borta från sin plats intill vägen i några månader för reparation. I januari eldhärjades poolen på marken nedanför och i mars hade några ungdomar huggit i henne med någon form av spett.
– Vi var rädda att de skulle elda upp henne. Så vi kontaktade kommunen och tog ned henne, säger Sissi Stahli som är ledsen att hennes konstverk utsatts för sådan skadegörelse.
– Det är tråkigt att ungdomar känner att de måste göra så här. Dessutom är det livsfarligt att vara där uppe. Och eftersom hon är gjord av frigolit kan det vara jättefarligt om man skulle tända eld på henne.
Trudy kördes sedan till företaget Rodeco på andra sidan vägen, där hon en gång skapades. Rodeco tillverkar lekutrustning, ofta i frigolit och glasfiber precis som Trudy.
– Hon har varit på spa. Hon har fått duscha och fått fina krämer. Hon tycker att det var jätteskönt och hon kände sig som ny. Men hon längtade hem till brofästet. Här kan hon hälsa på alla bilar och ibland ser hon en snygging och undrar om han är singel, säger Sissi Stahli.
Trudy väger inte särskilt mycket och var ingen större utmaning för lyftkranen från Hultmarks åkeri.
– När vi gjorde henne för nio år sedan var det en på Rodeco som stoppade in en gaffel i henne och lyfte upp henne med en hand, minns Sissi Stahli.
På den lilla ceremonin höll Åtvidabergs kommuns kulturchef Ann-Sofie Löw ett tal där hon konstaterade att Trudy är Åtvidaberg och Åtvidaberg är Trudy.
– Hon är en viktig symbol. Vi har ju inte jättemycket annan offentlig konst här i kommunen heller, säger Ann-Sofie Löw.
Trudys nyinvigning kickade också igång Kultursommar – en rad olika kulturevenemang under hela helgen.
– Det är en intensiv kulturhelg med teater, dans, workshops, konserter, främst vid Kulturcentrum, säger Ann-Sofie Löw.
På lördagen har Åtvidabergsgruppen öppen konstateljé, på Malmtrappan kan man lära sig om den afghanska kulturen och på kulturskolan kan man gå på både terminsavslutning och barnyoga. På kvällen spelar en rad artister på Åssa-gården.
På söndagen har T-zer föreläsning och dans på Kulturskolan.