Efter tuffa covid-våren: "Alla har fått bidra"

Det kom en vädjan till redaktionen: "Skriv om vår personal. De har gjort ett fantasiskt jobb under denna coronatid."

Anki Jönsson, Maria Nilsson, Lena Edström, Teresia Eriksson, Marie Karlsson och Mia Skogh som alla arbetar inom kommunens äldreomsorg har alla fått ställa om till följd av covid-19. Nu finns inga fall inom äldreomsorgen och uppmaningen är: Håll i och håll ut.

Anki Jönsson, Maria Nilsson, Lena Edström, Teresia Eriksson, Marie Karlsson och Mia Skogh som alla arbetar inom kommunens äldreomsorg har alla fått ställa om till följd av covid-19. Nu finns inga fall inom äldreomsorgen och uppmaningen är: Håll i och håll ut.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-09-01 09:00

Det är Mia Skogh, enhetschef inom kommunens äldreomsorg med ansvar för bland annat särskilt boende inom Rosengården, som öser beröm över kommunens personal. 

– Personalen har verkligen ställt upp, säger hon och vill berätta om en tuff vår och sommar, som krävt mycket mer av personalen än vanligt. 

Med sig har Mia Skogh flera kollegor; enhetschef Anki Jönsson, gruppledare Teresia Eriksson och Maria Nilsson, Marie Karlsson och Lena Edström som arbetar inom kommunens särskilda boenden Björkbacken och Rosengården med sammanlagt 72 boende.

– Jag jobbar på avdelningar nu, säger Lena Edström som egentligen har sin tjänst inom kommunens dagverksamhet för äldre. 

Den verksamheten har pausats till den siste september. Istället fick Lena Edström i maj frågan om att ingå i ett särskilt covid-team. 

– Vi ställde om på ett dygn, berättar Anki Jönsson. 

Elva anställda togs ur sina ordinarie arbetsuppgifter och ingick i teamet som enbart vårdade boende med bekräftad eller misstänkt smitta. De boende fick vara kvar på sina avdelningar, men hölls isolerade från andra.

– Jag tackade ja till att jobba i teamet. Vi hade full skyddsutrustning och ingen av oss personal blev smittade, säger Lena Edström. 

Hon har följt rapporteringen i media och mött en delvis mörk bild hon inte själv känner igen:

– Ingen av de vi vårdade fick andningssvårigheter. En del var pigga och kände sig inte sjuka. Vi hade god tillgång på skyddsutrustning hela tiden. Här var det bra, säger hon bestämt. 

Mia Skogh och Anki Jönsson talar om en tuff period, för såväl vårdpersonal som chefer, med underbemanning och beordrat övertidsarbete och nya rutiner som krävt mer flexibilitet. 

– Alla har fått bidra, säger Anki Jönsson.

Annat som är tufft att möta är den ensamhet som många boende upplevt, när besök av anhöriga fått ske utomhus genom plexiglas. Maria Nilsson och Marie Karlsson säger att de varit extra måna om de äldre. Att ge en kram och att dela med sig av sin egen vardag har varit viktig. 

De uppger också att de med hänsyn till både egen hälsa och de boende, begränsat sina sociala kontakter. 

I nuläget finns inga covid-19-fall inom äldreomsorgen. Besöksförbudet kvarstår, liksom skärpta hygienrutiner med exempelvis desinfektion av handtag två gånger om dygnet.

Anki Jönsson manar till fortsatt uthållighet för att mota ny smittspridning: 

– Håll i och håll ut. Och håll avstånd, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!