Det kan låta paradoxalt. Men i det beslut som Åtvidabergs kommun fattat om att införa eldningsförbud inom kommungränserna från och med i onsdags står det att i förväg godkända naturvårdsbränningar inte omfattas av förbudet.
Och Staffan Carlsson, biolog på Länsstyrelsen, försäkrar att naturvårdsbränningar är kontrollerade, sker i samarbete med bland annat räddningstjänst, polis och skogsbrandflyg och med inhyrda entreprenörer som sköter eftersläckningen.
Dessutom är det faktum att det är mycket torrt i markerna gynnsamt för naturvårdsbränning, enligt Staffan Carlsson.
– Det är som bäst att göra det när det är så torrt som nu. Det är då det ger bäst effekt.
Bränningsområdet är cirka 5 hektar stort och ligger i Hästenäs naturreservat dryg 2 kilometer öster om Yxnerum, sydost om sjön Sörgöl.
– Målet är att skapa gynnsamma förhållanden för de arter och miljöer som är beroende av att det brinner då och då. Bränderna skapar mer död ved av olika slag och öppnar upp för större inslag av lövträd, säger Staffan Carlsson
Kärlväxter som brandnäva och svedjenäva samt skalbaggsarter som brandlöpare finns bland de arter som ska gynnas av bränningarna som startar under torsdagskvällen när temperaturen sjunkit. Bränningen väntas ge kraftig rökutveckling och röklukt som kan kännas i flera dagar.
Åtvidabergs eldningsförbud för allmänheten innebär att det är förbjudet att göra upp eld i skog och mark och även i villaträdgårdar och att grilla annat än på permanenta grillplatser.