Juli har inte bjudit på särskilt mycket solsken över Åtvidaberg. Några som drabbas lite extra av ihållande molnighet är de som sköter om Solkanonen. Den gamla kanonen från 1800-talet antänds som bekant av ett brännglas som koncentrerar solens ljus. Men för den uppmärksamme har smällen fortsatt att höras varje dag klockan 13.
– I år när det har varit molnigt har vi mest använt tändsticka. Men i juni när vi hade fina dagar så var det bara solen som tände, säger Jan Jarkiewicz från Solkanonklubben.
I fredags antändes kanonen med tändsticka, även då solen var framme.
– Jag kan inte chansa på att det ska vara bra för att det sen kommer ett moln när det är dags. Om det är helt klart ute och molnfritt så är det alltid soltändning.
Tycker folk att det är tråkigt när det tänds med sticka?
– De är här för att se solen skjuta, visst är det så. Men jag visar dem hur det går till och då är de nöjda med det. En smäll är nog det en människa aldrig kan få för mycket utav. Man ser hur det bara glittrar i ögonen på dem, barn som vuxna.
En väldigt solig sommar skapar å andra sidan andra problem för kanonen. Sommaren 2018 fick skotten ställas in på grund av eldningsförbud. Det problemet löstes genom att en korg sattes upp vid mynningen för att hindra kartongbiten som skjuts ut att hamna i gräset nedanför kullen.
– Tidigare när det var torrt i marken fick vi stanna kvar i en trekvart för att se så att det inte började ryka. Och när det började ryka var det ett himla sjå att ta sig dit för att släcka.