Två år av förstudier, planering, projektering och slutligen utförande är över. I går invigdes Åtvidabergs nya återvinningscentral.
– En investering på åtta och en halv miljon kronor, säger Pär Ericsson, vd i det kommunala renhållningsbolaget.
Den nya centralen ligger, precis som den gamla i Korshult, utmed riksväg 35. Men placeringen är ny och alldeles i anslutning till infarten.
Gröna containrar står i en ordningsam rad med locken uppslagna. En ny väg leder upp till de sammanlagt 15 fraktionerna för återvinning. Elektronik och farligt avfall lämnas på samma plats som tidigare. I anslutning till containrarna finns även en återvinningsstation för förpackningar, tidningar, textil samt en container för återbruk.
– Ett jättelyft, förhoppningsvis upplever man att det är enklare att lämna sitt avfall nu, säger Per Lundberg (S) i bolagets styrelse.
Pär Ericsson radar upp några av förbättringarna.
*Säkerhet. Grinden mot riksvägen öppnas automatiskt när centralen är öppen. I systemet ingår ett räkneverk som märker av om något fordon är kvar i området efter stängning.
*Logistiken. Privatfordon och tyngre arbetsfordon skiljs åt. Med automatiska grindar begränsas antalet privatfordon till fraktionerna till tio.
*Miljön. I området har förberetts för gräsytor och träd. I gräsytans mitt finns en brunn för dagvatten som leder till en damm. Med mätningar kontrolleras eventuella utsläpp.
*Skyltning. Nya skyltar ska göra det tydligt vad som ska läggas i respektive fraktion. En karta vid infarten anger ordningen.
– Det kan vara smart att packa rätt i bilen, säger Pär Ericsson och tipsar om karta över återvinningscentralen som återfinns i en broschyr som i veckan delas ut till hushållen i kommunen.
Strax efter att Ulrika Klaar fått inviga återvinningscentralen öppnar Korshult för dagen. Först in i området är Ted Pettersson från Falerum
Av gammal vana kör han först till den gamla stationen, men blir stoppad av Joacim Andersson, Patrik Kristoffersson och Peter Jonsson, som jobbar i Korshult. De guidar till den nya.
– Det ser mycket bättre ut. Bra att det man slänger hamnar direkt i containrarna nu, säger Ted Pettersson samtidigt som han får hjälp att kasta diverse dunkar.
– Jag håller på och rensar därhemma, säger han innan han kör iväg med tom bil.
Fler bilar följer i rask takt. Enligt bolagets egen statistik besöks Korshult av 375 personbilar och 35 lastbilar i veckan. Anläggningen tar emot 8000 ton avfall varje år. Det motsvarar omkring 700 kilo per invånare. Av dessa är omkring 300 kilo trädgårdsavfall.