Skolinspektionen har under våren gjort tillsyn av hur kommunen som huvudman, det vill säga hur kommunens politiker tar ansvar för kommunens skolor, förskolor och fritidshem.
Utgångspunkten är barns och elevers rätt till god omsorg och utbildning i en trygg miljö.
Åtvidabergs kommun får bakläxa på flera punkter, det gäller främst inom vuxenutbildningen, men även inom förskola och grundskola samt inom grundsärskolan.
För förskola, grundskola och grundsärskola noterar Skolinspektionen att utbildningen ”i flera avseenden uppfyller författningarnas krav”. För vuxenutbildningen konstaterar Skolinspektion ett flertal brister, för gymnasieskolan är det en.
I samtliga fall måste bristerna åtgärdas. Grundskolan, förskolan, grundsärskolan och gymnasiet får till och med januari nästa år på sig, medan det brådskar kring vuxenutbildningen. Där ska bristerna vara åtgärdade redan i september.
I grundskolan och gymnasiet rör bristerna studiehandledning på modersmål. Det är en rättighet för de elever som behöver det, påpekar Skolinspektionen och noterar att Åtvidabergs kommun endast erbjuder det inom vissa språk, men inte i alla språk som det finns behov av.
Grundskolan har uppgett att det saknas studiehandledning i språk som turkiska, tigrinja och farsi och att ansvarig rektor inte lyckats rekrytera handledare i dessa språk. För gymnasiet rör det ett språk, ryska.
Skolinspektionen understryker att studiehandledning på modersmålet kan göra det möjligt för en elev att klara kunskapsmålen.
Kommunen får vidare kritik för att det saknas ett systematiskt arbete med uppföljning av förskoleklassernas arbete. Det gör att kommunen inte vet hur väl förskoleklasserna följer nationella mål. Risken med det, enligt skolinspektionen är att utbildningen i förskoleklass inte stimulerar elevernas utveckling och lärande och därmed inte förbereder elevernas fortsatta utbildning.
För grundsärskolan ges liknande kritik. Skolinspektionen skriver att kommunen saknar verktyg för att säkerställa att grundsärskolans verksamhet sker utifrån krav i bland annat skollagen. Även här bör det systematiska kvalitetsarbetet förbättras, för att inte riskera att elevernas kunskapsutveckling äventyras.
Vuxenutbildningen får kritik på flera punkter. Det rör systematisk kvalitetsarbete, uppföljning, analys och resultat, men också brister i kommunens information. Kommunen gör heller inte några aktiva insatser för att nå ut och motivera elever som hör till målgruppen för grundläggande eller gymnasial utbildning.
Kritiken avser också möjligheten till handledning under sommartid för de elever som läser på distans.
Kommunens barn- och utbildningschef Hans Grimsell är trots de påtalade bristerna väldigt nöjd:
– Skolinspektionen skriver att vi i flera avseende följer kraven. Min tolkning av det är att vi generellt gör rätt. Tidigare år har vi fått kritik för det systematiska kvalitetsarbetet. Vi har jobbat mycket med det under det senaste året.
De brister som Skolinspektionen funnit ser Hans Grimsell att kommunen kommer att arbeta med.
– Det handlar bland annat om att arbeta lika systematiskt med förskoleklasser och grundsärskola, som med grundskola och gymnasiet.
De delar som rör vuxenutbildningen kan Hans Grimsell inte kommentera, då beslutet ännu inte nått kommunen. Beslut efter tillsyn av förskola och fritidshem väntas inom kort.