Flitigt tuggande av nya äldrematen

– Mmm. Gott, bättre än väntat, utbrister Thomas Lidberg (S) när vård- och omsorgsutskottet testar den nya hemtjänstmaten.

God sej. Peder Griph (S) gav högt betyg åt sejen med spenat och ärtor.

God sej. Peder Griph (S) gav högt betyg åt sejen med spenat och ärtor.

Foto:

ÅTVIDABERG2016-02-11 11:00

Thomas Lidberg, ordförande i utskottet lägger upp skinkgratäng med smörsås och grönsaker på tallriken.

– Det luktar gott och det ser aptiligt ut, säger han och hugger in, tuggar och tänker:

– Gott! Jag är positivt överraskad.

Runt bordet i sammanträdesrummet i kommunhuset hörs mellan tuggorna kommentarer om den handfull olika rätter som utskottet beställt för sin provsmakning.

Peder Griph (S) och Lernnart Pettersson (V) ger gott betyg åt sejfilén med spenat och ärtor.

Kenneth Axelsson (M) tuggar lite extra på potatisen till den burgundiska köttgrytan.

– Potatisen blir inte riktigt bra, säger han och får medhåll av Astrid-Marie Jonsson (C).

Det stormade om hemtjänstmaten inför en upphandling förra året. Istället för en daglig leverans ska hela veckans luncher levereras vid ett tillfälle.

Mer valfrihet, menar majoriteten. Lidberg nämner att hemtjänsttagarna via en meny med 21 rätter varje vecka, kan välja valfritt antal luncher.

Lunchlådorna ska klara de näringskrav kommunen ställt. Ytterligare krav som exempelvis köttets ursprung och viss andel ekologiskt innehåll, ställdes inte.

– För mig har det ingen större betydelse varifrån köttet kommer, jag tycker det var gott, säger Lidberg.

Mätta och belåtna med tomma tallrikar (så när som ett par potatisar på Jonssons fat) konstaterar politikerna att disken återstår.

– Lennart får ta disken, han är bara ersättare, säger Thomas Lidberg och kastar en road blick på Pettersson.

7000 lådor om året

Sodexho har från 1 februari uppdraget att tillaga matlådor till kommunen som därefter kör ut lådorna en gång i veckan till brukare av hemtjänsten.

Brukarna får välja på 21 rätter varje vecka. Det är fritt att välja antal lådor.

Varje lunch kostar, inklusive hemkörning 46 kronor.

Maten tillagas på Sodexhos anläggning i Arlandastad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om