Går vidare med vindparken – vill ta dialog med kritiker

Trots att en majoritet i Åtvidabergs fullmäktige kan rösta för ett kommunalt veto mot vindkraft vid Uknadalen fortsätter Fred. Olsen Renewables arbetet med vindpark Orreklint.

Staffan Svanberg, projektledare på Fred. Olsen Renewables vill föra ytterligare dialog med politiker som är kritiska till den planerade vindpark Orreklint vid Uknadalen.

Staffan Svanberg, projektledare på Fred. Olsen Renewables vill föra ytterligare dialog med politiker som är kritiska till den planerade vindpark Orreklint vid Uknadalen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-03-14 19:00

Under onsdagen gav M i Åtvidaberg besked om att partiet tagit ställning för ett kommunalt veto mot vindpark Orreklint. Det gör att det i nuläget, trots att frågan ställs tidigast i höst, finns en majoritet för ett veto.

Staffan Svanberg, projektledare för Fred. Olsen Renewables fick beskedet direkt av Tommy Aarna (M) i samband med att han informerade kommunstyrelsen i Åtvidaberg om projektet.

Tommy Aarna har bland annat ställt kritiska frågor om garantier för återställning.

– Det är viktiga aspekter som politikerna lyfter och jag uppskattar politiker som vrider och vänder på saker och som vill veta vad besluten innebär, säger Staffan Svanberg.

Han fortsätter:

– Jag ser att vi kan komma framåt med dialog för att politiken ska kunna ta beslut de är trygga med.

Hur bemöter du M:s krav om ytterligare garantier för återställning?

– Vi är angelägna om att avsätta de medel som behövs för avveckling och jag välkomnar en dialog för att finna lösningar som politiken är trygg med. Sakligt är det dock prövningsmyndigheten som beslutar om form och belopp. Den kan också ställa nya krav under tiden vindparken är i bruk.

undefined
Här på kartan är de 13 vindkraftverk som Fred. Olsen Renewables ansökt om tillstånd för, inritade. I den första planen fanns 23 kraftverk.

Svanberg lägger till behovet av fossilfri el.

– Höjer man blicken och tittar på tillgången till fossilfri el, så är det en välfärdsfråga.

Han pekar bland annat på att nätområdet SE 3, som Östergötland ingår i, har ett underskott på 40 TerraWatt-timmar per år.

– Det täcks idag upp av den överproduktion på el som vi har i norra Sverige. Så kommer det inte att se ut inom tio år, enligt Svenska kraftnäts analyser. Tillgången på fossilfri el kommer vara avgörande för näringslivets utveckling lokalt och regionalt.

Placeringen av vindparken, med tio verk i Åtvidabergs kommun och tre i Västervik, är lämplig, menar Staffan Svanberg och pekar på att det inom övriga Åtvidabergs kommun sannolikt inte finns någon alternativ lokalisering av en vindpark.

De båda kommunerna har hittills agerat på olika sätt. I Åtvidaberg har M, KD, SD och L markerat att man kommer rösta för ett kommunalt veto, medan Västerviks kommun vill ta fram en ny vindbruksplan innan man tar ställning.

Hur påverkas de planerade verken i Västervik om Åtvidaberg säger nej?

– Jag vill inte spekulera i dagsläget. Åtvidaberg tar ställning till tio, Västervik till tre. Det ena kan realiseras utan det andra.

undefined
Det är här i anslutning till Uknadalen som företaget Fred. Olsen Renewables vill uppföra en vindpark om 13 vindkraftverk med en maxhöjd om 270 meter. Bilden är tagen i höjd med Kolsebro mot Falerum.

Staffan Svanberg fick under onsdagen svara på flera frågor när han mötte kommunstyrelsen i Åtvidaberg. En del rörde bolaget:

– Man bör se en trygghet i att vi är en långsiktig aktör, vi firar 176 år i år. Vi äger och driver våra anläggningar med egen personal på plats. Vi kommer att vara en del av näringslivet under en lång tid framöver.

Han lyfte även att det lokala och regionala näringslivet gynnas av en etablering:

– Det ger utöver fossilfri el, även skatteintäkter och arbetsmöjligheter.

På vilket sätt?

– Det är en stor apparat igång under byggskedet. 13 verk kommer att generera 166 årsarbetare och 12 000 gästnätter under en tvåårsperiod. Till viss del kommer vi att ha professionella "vindkraftsrallare". De kommer att bo och arbeta lokalt. Det gynnar dagligvaruhandeln och det lokala näringslivet.

– Det kommer också krävas annan infrastruktur, såsom fiber, vägar och byggnader. Där vill vi använda så mycket lokala entreprenörer som möjligt.

– Vi anställer också egen personal som utgår från kontor inom anläggningen. För driften räknar vi med fem heltidsanställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!