Ännu inga provsvar om den förorenade marken

Efter miljölarmet om att ett 60-tal villor kan ha byggts på förorenad mark har provtagningar genomförts. "Vi väntar på svar nu", säger Rikard Spalle, samhällsbyggnadschef.

Rikard Spalle, samhällsbyggnadschef har en förhoppning om att kunna ge lugnande besked efter de senaste provtagningarna. "Men jag vet inte resultatet idag", säger han.

Rikard Spalle, samhällsbyggnadschef har en förhoppning om att kunna ge lugnande besked efter de senaste provtagningarna. "Men jag vet inte resultatet idag", säger han.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-10-12 07:00

Strax innan midsommar slog kommunen larm

Ett 60-tal villor i och i anslutning till bostadsområdet Göstas park hade byggts på ett gammalt tidvis okontrollerat avfallsupplag. Här hade kommunen själv stjälpt av sten, tegel, metall, trämaterial och asfalt mellan 1965 till slutet av 1970-talet. Även privatpersoner och företag hade dumpat avfall och därmed fyllt upp blötmark.

Provtagningar tidigare under året visade på höga halter av tungmetaller, som bly, kadmium, koppar, men också på PAH:er, polycykliska aromatiska kolväten som bildas vid upphettning eller förbränning av organiska ämnen.

Kommunen meddelade samtidigt som utredningen om den gamla deponi i området släpptes, att ytterligare provtagningar skulle göras. 

Under sommaren fick fastighetsägare inom området för deponin anmäla intresse för provtagning av mark, men också av rotsaker och bladgrönsaker. 

– Det var ungefär 25 som anmälde sig. Efter det bad vi om kompletterande information om vilka grödor man odlade. Utifrån det plockade vår konsult Afry ut tio tomter med en variation av grödor. Vi ville få en så heltäckande bild som möjligt genom provtagningen, berättar kommunens samhällsbyggnadschef Rikard Spalle.

Provtagningen skedde för en månad sedan. På de utvalda tomterna togs generellt fyra jordprover; två ytliga och två djupa på som mest 70 centimeter. Även grödor samlade in. 

Hur har det gått? 

– Analyserna av grödorna är inte klara än, säger Rikard Spalle.

Återkoppling kring jordprover har skett. 

– Det är inget som jag kan informera om än. 

Har ni fått några indikationer på att det skulle kunna vara akut läge?

– Nej, det är inget som jag fått till mig.

När kommer den slutliga rapporten över provtagningarna?

– Jag hoppas att vi har den inom tre veckor, säger Rikard Spalle. 

Enligt kommunens planering kommer de villaägare som fått sina tomterna provtagna att få information om de preliminära resultaten i första hand, därefter övriga fastighetsägare i det område som kan påverkas av den gamla deponin. 

Flertalet av de berörda fastigheter har adress Göstas väg, undantagna är de villor som ligger närmast Gruvgatan och som bedöms ligga utanför deponiområdet.

Ungefär en tredjedel av villorna finns på Garpavägen, Basthagsvägen, Rödhakevägen, Pilfinksvägen, Entitevägen och Blåmesvägen (gäller inte samtliga hus på dessa vägar). 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!