Förorenat område stängs av

Det kommer att dröja innan marken vid gamla Kopparverket kan saneras. I avvaktan på ansvarsutredning och ytterligare undersökningar stängs området.

På trekvart. Staketen som hägnar in delar av gamla Kopparverksområdet är på många ställen i dåligt skick. Nu ska hela området hängnas in för att skydda människor och djur från damm som kan innehålla dioxin.

På trekvart. Staketen som hägnar in delar av gamla Kopparverksområdet är på många ställen i dåligt skick. Nu ska hela området hängnas in för att skydda människor och djur från damm som kan innehålla dioxin.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2015-11-25 09:00

I förra veckan kom ännu ett miljölarm för Åtvidaberg. Till de tidigare, som rör mark och även byggnader i områdena kring Åssa, B-fabriken och Gropen, läggs nu ytterligare ett.

Det gäller det stora historiska industriområdet som ligger centralt mellan riksväg 35 och järnvägen.

Här processade Kopparverket malm från gruvorna i Bersbo och Mormorsgruvan (mitten av 1700–talet till 1905). Senare (1970–88) fanns en sågverksindustri, där virke impregnerades i stora kar med pentaklorfenol.

Resterna av industrierna har nu avslöjats genom en översiktlig markundersökning. Bland annat har höga halter av dioxin påträffats.

– Dioxiner, det är några av de farligaste föroreningarna, säger kommunens miljöchef Linnéa Salbark och fortsätter:

– Vi visste att det varit verksamheter i området. Hela området är mer eller mindre förorenat.

Dioxin är ett samlingsnamn för omkring 75 dioxinföreningar. Det lagras i fettvävnader, kan skada reproduktion hos människor och djur samt försvaga immunförsvar.

Där pentaklorfenoler använts som doppningspreparat blir dioxin ofta en oönskad biprodukt. Pentaklorfenol är giftigt vid hudkontakt, förtäring och vid inandning. Det irriterar andningsorgan, ögon, hud och är mycket giftigt för vattenorganismer. Det misstänks även kunna ge cancer.

På grund av farligheten förbjöds pentaklorfenol i Sverige 1978.

Miljokontoret har inlett en ansvarsundersökning för att söka svar på om tidigare verksamhetsutövare kan ställas till svars för föroreningarna.

– Man följer bland annat vilka bolag som haft verksamheter i området. Det tar ett tag att säkerställa rätt ansvarsfördelning.

I det fall ingen kan ställas till svars finns statliga bidrag för sanering.

Enligt Linnéa Salbalk kan de påträffade dioxinerna, härröra ända från Kopparverkets dagar.

– Hypotesen är att de kommer från sågverket, men d kan även komma från Kopparverket. Vi söker nu efter de metoder som användes och har bland annat pratat med Brukskultur.

Parallellt med ansvarsfrågan kommer en huvudstudie kring föroreningarna att inledas. Den inleds tidigast nästa år.

Redan nu vidtas akuta åtgärder. Miljökontoret framhåller försiktighetsprincipen, Hela området kommer att hägnas in och skyltas. Människor och djur måste skyddas från damm som kan innehålla dioxiner.

– Det finns en del verksamheter, som flisupplag. Flisen ligger idag på hårdgjord yta där det inte dammar, men vi måste se över vilka körvägar som används i området.

Området har använts, bland annat för ÅFF:s populära bilbingo. Men även av mopedister och bilförare, som sladdat runt i området. Tidigare har det förekommit cirkus och husvagnsparkering.

Är det någon risk att någon enskild drabbats av föroreningar?

– Man behöver inte oroa sig om man varit och spelat bilbingo eller varit i området. Men utifrån det vi vet idag är det olämpligt att vistas där.

Trots nedslående besked i miljörapporten uttrycker Linnéa Salbark att det är bra att föroreningarna upptäckts.

– Då kan man ta tag i området och hantera föroreningarna.

Detta har hänt

Kommunen skulle i år ha byggt en stadspark i området. Tanken var bland annat planer med konstgräs och ytor för aktiviteter.

Kostnaden var satt till fyra miljoner kronor.

Kommunen hade kunskap om föroreningar, men inte i vilken omfattning. En tjänsteman utgick tidigt från att det gick att täcka eventuella föroreningar med konstgräs.

En markundersökning som blev offentlig förra veckan visar höga halter av dioxin. Dessförinnan ströks objektet ur kommunens investeringsbudget.

Större delen av området ägs av Baroniet som nu för samtal med kommunen om säkerhetsåtgärder. Bland annat ska området hägnas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om