SD och KD lämnade nyligen in en motion om "ordentliga språkkrav i Åtvidabergs äldreomsorg".
De tar stöd av den skarpa kritik som IVO, Inspektionen för vård och omsorg framförde under våren, och som bland annat gällde bristande språkkunskaper.
De nämner också Socialstyrelsens allmänna råd om att den som jobbar inom äldreomsorg ska ha "förmåga att förstå, tala, läsa och skriva svenska."
– Jag har också fått till mig från flera inom äldreomsorgen att de vill ha någon typ av språkkrav, säger Joel Edoff (KD) och förtydligar att önskemålet kommit från både de som har svensk bakgrund och personer som är nyanlända.
I motionen skriver partierna att: "Inledningsvis måste all nyanställd personal, oavsett om det rör sig om undersköterskor, vårdbiträden eller sommarvikarier uppnå en acceptabel miniminivå inom det svenska språket i skrift, tal och hörförståelse." Dessutom framför de att tester bör ske både muntligt och skriftligt.
Både KD och SD betonar att språkkrav gäller alla, oavsett ursprung.
– Det har inget att göra med vilken bakgrund man har, säger Joel Edoff.
– Det gäller absolut alla. Jag har själv sommarjobbat inom äldreomsorg och vet att det är mycket terminologi att hålla reda på, säger Max Haienhjelm.
Så även de som har svensk bakgrund skulle ställas inför språktest?
– Ja, svarar Max Haienhjelm.
Båda framhåller patientsäkerheten.
– Man måste kunna förstå vad folk säger och omsätta det man fått till sig i skrift. Man måste kunna dokumentera ändamålsenligt, säger Max Haienhjelm.
Finns det risk att språkkrav kan sålla bort personer som vill jobba i äldreomsorgen och som kommunen har behov av?
– Det är inte god ordning att vi anställer folk som inte har goda språkkunskaper, säger Max Haienhjelm.
– Det är inte meningen att sätta käppar i hjulen för de som vill jobba i äldreomsorgen. Om exempelvis någon nyanländ vill jobba i äldreomsorgen så ska vi ge dem de bästa förutsättningarna för att klara språkkraven, säger Joel Edoff.
I motionen föreslås att :
*Kommunen tar fram och inför språktester vid nyanställningar inom kommunens vård och omsorg, med syfte att arbetstagaren kan göra sig förstådd, förstå samt skriva, tala och läsa svenska.
*Utgångspunkten ska vara Socialstyrelsens dokument ”Språkförmåga i äldreomsorgen – underlag för bedömning och utveckling".
*Kommunen tar fram en handlingsplan för språkutveckling.