– Söket är klart bättre än förväntan, säger Mikael Nord, rektor på Bildningscentrum Facetten med ansvar för bland annat idrottseleverna.
Han drar en lättnadens suck. De egna och många andras farhågor om färre sökande efter ÅFF:s degradering till superettan ser inte ut att besannas.
– Det har varit oroligt och turbulent kring ÅFF, både sportsligt och ekonomiskt. Men på gymnasiet har vi jobbat på precis som tidigare. Nej, vi har jobbat ännu mer, vi har kört stenhårt. Vi vet att vi har gjort och gör ett bra jobb.
För ett par år sedan hade fotbollsgymnasiet runt 100 sökande till den nationella idrottsutbildningen (NIU) och den lokala fotbollsprofilen. Förra året sökte omkring 70 elever.
I år har 68 elever sökt till höstterminens intagning och inför slutliga ansökningar gått igenom uttagningstester på Kopparvallen. Av dem har 36 erbjudits plats.
– Det är en jättebra årgång med flera riktigt duktiga spelare, det kommer att bli spännade att följa dem, säger Mikael Nord entusiastiskt.
14 elever, från Piteå till Kalmar har erbjudits plats inom NIU.
– För första gången får vi nu in två tjejer på NIU, jättekul, säger Mikael Nord och berättar att två av de övriga sökande idag går på Alléskolan.
Till profilen har 22 elever erbjudits plats. Åtta av dem går på Alléskolan, övriga kommer från andra kommuner runtom i landet.
Fotbollsutbildningen är densamma, vare sig ÅFF spelar i allsvenskan eller superettan. Samarbetet med klubben fortsätter och ÅFF:s assisterande tränare Andreas Thomson har fortsättningsvis två träningspass i veckan för fotbollseleverna.
Mikael Nord säger att det rent av kan vara en fördel för eleverna att ÅFF fallit en division.
– Vi har nu sex gymnasieelever som nu är upptagna i A-laget. Det är lättare att ta sig in i superettan än i allsvenskan och jag hoppas att våra nya elever ser att de får närmare till A-lagsspel. Det gör också att vi kan få in mer egna produkter i ÅFF.
Med den nationella golfutbildningen, som i höst tar in fem elever, får Facetten i höst omkring 120 idrottselever. Mikael Nord räknar med att ungefär 100 av dem kommer från andra kommuner än Åtvidaberg.
– Det är ett plus för Åtvidaberg att de flesta flyttar hit och handlar här, säger han och lägger till att elever från andra orter gör Bildningscentrum mera attraktivt även för kommunens egna elever.
Inom kort gör årets nior sina val till gymnasieskolan. Mikael Nord hoppas att andelen elever på Alléskolan som söker till Facetten kommer att öka.
– Vi har gjort mer än någonsin för visa Facetten för eleverna på Alléskolan. Vi har en bra skola, man blir sedd och man får mer hjälp här än på många större skolor.