Corren berättade igår om den utredning som kan leda till att Kulturskolan lägger ner. Kommunen hänvisar till att man inte utan upphandling kan betala driftbidrag till den ekonomiska föreningen Kulturskolan.
Under tiden som en tjänstemannagrupp, ledd av turism- och kulturchefen Anna–Lena Grusell, förbereder kommande beslut tvingas Kulturskolan varsla sin personal och enligt ordföranden Marianne Lindh montera ner en väl fungerande kulturskola.
Anders Byström (FP) i kultur- och samhällsbyggnadsutskottet fick i måndags ta del av utredningen. Han tycker att kommunen kunde förvarnat Kulturskolan om inriktningen:
– Jag har hela tiden känt att man inte haft någon vilja att behålla nuvarande driftsform.
Den 19 januari tar utskottet beslut som sedan ska spikas i kommunstyrelsen i början av februari.
– Om man vore klok nu så ser man till att förlänga avtalet sex månader, säger han.
Utredningsdirektivet kom redan i april, men det dröjde innan utredningen påbörjades. Först under hösten tillfrågade Kulturskolan om sin verksamhet, elevantal och personal. Den 21 november hölls en workshop om framtidens kulturskola.
– Det kom bra förslag och argument under workshopen, men den kom in sent. Den borde ha varit grund för utredningen, menar Byström.
Kommunens utredning sammanfattas av Anna-Lena Grusell så här: Den framtida kulturskolan ska drivas av kommunen, men bara erbjuda gruppundervisning. Den ska rymma fler elever, men till en mindre peng.
Det kan bli tajt, då kommunen redan i dag (genom bidraget till Kulturskolan) jämfört med övriga länet har lägst kostnad per elev.
Marianne Lindh, ordförande i Kulturskolan och Ulrika Klaar, suppleant i styrelsen hade en turbulent måndagskväll .Samtidigt som elever och lärare förberedde julkonsert förhandlade de om varsel.
De pekade på att det utöver kommunens bidrag om 1,4 miljoner kronor (utan lokalbidrag) finns tillgångar i Kulturskolan som har värden som inte kan mätas i pengar.
– Vi har en urduktig lärarkår som lägger sin kraft och energi på Kulturskolan, sa UlrikaKlaar.
Om kommunen ska ta ansvar och bli huvudman krävs att kommunen har personal för en kommunal kulturskola till hösten. Idag har Kulturskolan 12 deltidsanställda, som samtliga kommer att varslas om uppsägning och därmed börja söka nya tjänster.
Kommunen har inte låtit Kulturskolan ingå i utredningsgruppen. Nu bjuder kommunen in till dialog. Corren har sökt, men inte lyckats nå Anna-Lena Grusellför frågor om vad vad dialogen ska beröra.