Gammal bagarstuga i Bersbo räddas

Det är länge sedan någon gräddade en limpa i bagarstugan i Bersbo. Nu lever hoppet om att det åter ska dofta nybakat i gruvbyn.

En bit av de knuttimrade väggarna.

En bit av de knuttimrade väggarna.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-10-27 20:36

Det hörs hammarslag vid Bersbo lärarbostad. Marcus Johansson och Ludwig Södergren från Wollmar Johanssons Bygg AB lägger plankor till det locklagda taket på bagarstugan.

– Det var egentligen katastrof när vi började, säger Marcus Johansson och beskriver hur fukt under lång tid trängt igenom gammalt virke.

Carina Jarhall, som bland annat är byggnadsvårdare, köpte lärarbostaden 1996 och har restaurerat den. Hon är väl medveten om förfallet.

– Jag har gjort en del, men det var ett för stort jobb att klara av på egen hand. Det har jag varken pengar eller kraft till, säger hon.

Hon vände sig till länsstyrelsen och fick i början av oktober besked om bidrag för taket. Listan över åtgärder är omfattande: byte av taktegel, lagning av undertak, skadade taksparrar och mellanbjälklag, översyn av vindskivor, vattbrädor och hängrännor samt omfogning av skorsten.

I sitt beslut konstaterar länsstyrelsen att bagarstugan ingår i Bersbo gruvby. Länsstyrelsen har investerat kulturvårdsmedel i andra byggnader i byn och ser beslutet om bagarstugan som en del i samma satsning.

Carina Jarhall ser också sin fastighet med bagarstugan som en del i en större helhet.

– Jag äger och förvaltar detta nu, men det är egentligen något jag har till låns. Jag vill vårda detta så generationer efter mig också får ta del av det.

Marcus Johansson som är arbetsledare på platsen gillar uppdraget.

– Man får verkligen tänka till på ett sätt som man inte gör vid ett nybygge, säger han och lägger till det historiska perspektivet.

– Bagarstugan är 200 år, men delar av den är äldre. Man ser på timret att det använts tidigare.

Carina Jarhall vet genom gamla kartor att bagarstugan funnits på platsen sedan tidigt 1800-tal, men precis som Marcus Johansson har hon hittat äldre spår.

– Det är 1700-talsbeslag på fönstren.

Med bidraget följer att Carina Jarhall åtar sig en del av kostnaden för restaureringen. Hon ska bland annat restaurera fönstren och planerar för ytterligare byggnadsvård, framförallt invändigt.

– Min förhoppning är att bagarstugan ska kunna användas igen till glädje för många. Man kanske kan baka tillsammans här och hålla öppet vissa dagar.

Som aktiv i föreningen Bersbo koppargruvor, som börjat det stora arbetet att rädda laven över Adelswärdska schaktet, vill hon skapa fler besöksvärda delar i byn. Föreningen har också ansökt om pengar för att rädda en krutkällare som ligger ett litet stycke från lärarbostaden.

– Målet är att utveckla Bersbo som besöksmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om