När Corren skrev om det kommande nybygget i november förra året var sex villor reserverade. Nu är tre sålda och en reserverad. Ytterligare en intressent samtalar Peab fortfarande med.
Det innebär att en tilltänkt villaägare har fått kalla fötter och avsagt sig bokningen, samtidigt som några nya inte har tillkommit.
– En har hoppat av och hittat ett annat hus och en pratar vi fortfarande med, säger Carl-Magnus Larsson, distriktschef på Peab.
Något misslyckande tycker han däremot inte att de osålda villorna står för. Det handlar helt enkelt om att säljprocessen tar olika lång tid, menar distriktschefen.
– Självklart är det alltid tråkigt när en kund hoppar av, men samtidigt har vi andra intressenter kvar. Ibland svalnar marknaden helt och hållet, ibland blir det flow, säger Carl-Magnus Larsson.
Varför tror du att intresset för villorna har svalnat?
– Det brukar gå upp när man får se husen, så jag vill inte säga att det har svalnat. Den parallellen kan jag inte dra förrän vi har kommit en bit in i projektet, säger Carl-Magnus Larsson.
Peab har tillsammans med kommunen valt att frångå den tidigare bestämda minimigränsen på sex reserverade villor för att bygget överhuvudtaget skulle bli av.
Företaget är redan igång och gjuter plattan till de tre sålda villorna. Dessutom kommer fyra osålda hus att resas samtidigt och göras färdiga utvändigt. I dessa lämnas insidan ofärdig så att husägarna kan göra sina egna val när husen väl blivit sålda.
Att priserna skulle vara för dyra för Åtvidaberg, tror inte distriktschefen på heller.
– I det här läget kan jag inte tycka det, inte för det huset och läget. Det känns inte så, hus har gått för högre summor än det här innan, säger Carl-Magnus Larsson.
Han poängterar att det inte finns särskilt många nyproducerade hus i Åtvidaberg och att de inte behöver underhållas de första 15 åren. Dessutom blir energikostnaderna låga, enligt distriktschefen.
De stundtals livliga diskussionerna apropå nybygget på Bysjöstrand har även nått byggföretaget.
– Visst har vi pratat. I mindre kommuner är det alltid folk som tycker och tänker olika, säger Carl-Magnus Larsson.
Han påpekar dock att nybyggnationer brukar ha en positiv effekt på intillliggande områden vad gäller allt från prisbilder till elevantal i skolan. Som lyckade exempel nämner han bland annat Linghem, Sturefors och Mantorp.