Håll för öronen–högljudd solkanon blir byggnadsminne

Klockan drar mot 13. Biträdande tornöverste Jan Jarkiewicz har ett öga på klockan, det andra på solen i Åtvidabergs alldeles unika märkvärdighet – solkanonen, som nu blir byggnadsminne.

Solkanontornet som stod klart 1853 har blivit byggnadsminne. Det innebär bland annat att det inte får rivas eller ändras. Jan Jarkiewicz är klar med dagens salut.

Solkanontornet som stod klart 1853 har blivit byggnadsminne. Det innebär bland annat att det inte får rivas eller ändras. Jan Jarkiewicz är klar med dagens salut.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-06-07 16:54

Blå himmel. Lätta moln. Soldis. 

Det skulle kunna gå. Eller inte? Jan Jarkiewicz, som är aktiv i Solkanonklubben och ansvarig för dagens middagsskott tvekar. Han vänder blicken ut mot den avlånga gluggen i tornet. När solen står som högst på dagen– sommartid är det kl 13– ska solens strålar träffa brännglaset och antända fängkrut i den bakre delen av kanonen. 

Idag hopar sig molnen en halvminut innan kl 13. 

– Det får bli stubin, säger Jan Jarkiewicz och greppar raskt en tändsticksask, räknar ner sekunderna och stryker stickan mot plånet. 

Han tänder stubinen, för händerna till öronen och skyndar ut genom den smala dörröppningen. Krutet antänds och tänder en laddning i kanonen. Smällen är hög och når vida över Åtvid.

Det första skottet från salutkanonen, en så kallad sexpundare, avfyrades troligen 1853. Då stod tornet, som baron Seth Adelswärd låtit bygga som en del av Adelnäs park, klart.

undefined
När salutkanonen skjutit middagsskott fylls mynningen med rök.
undefined
Solkanonen med sin krenelerade avslutning och sitt tegelmurverk påminner om en medeltida riddarborg. Tornet rymmer en salutkanon med tillhörande teknisk utrustning.

Nu, 169 år senare har länsstyrelsen fattat beslut om att byggnadsminnesförklara solkanontornet. 

– Det är glädjande att vi kommit till skott, säger antikvarie Jonna Stiwenius träffande.

Frågan om byggnadsminne väcktes redan 2013, av Åtvidabergs guidegrupp. 

– Nu har vi haft möjlighet att gå in och se på ärendet, fortsätter Jonna Stiwenius och omnämner solkanontornet som väldigt speciellt.

I länsstyrelsens beslut anges den som en märkvärdighet, en av flera i Adelsnäsparken. Andra dåtida är parkens orangeri, labyrint, vattenkonst, eremitage, lusthus och kinestempel. 

Vad är det som gör solkanonen så speciell? 

– Så vitt vi vet finns ingen annan fungerande. Det är positivt att det finns en förening som ansvarar för kanonskjutning mitt på dagen. 

Under 1960-talet övergick Kanonkullen och tornet, till kommunen. Sedan 1986 vårdar Solkanonklubben traditionen med middagssalut, ofta med besökare på plats på kullen. Klubbens båt, Vågspelet lägger också till vid tornet under sina lunchturer. 

undefined
Lars Rasch ordförande i Solkanonklubben lyfter på hatten för solkanonen - Åtvids senaste byggnadsminne.

På kommunen är Lars-Åke Bergstrand (S), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet glad över byggnadsminnesförklaringen.

– Det är jättebra. Det betyder också att det kommer finnas pengar att söka för renovering. 

Jan Jarkiewicz slår igen dörren till tornet. Dagens uppdrag är avklarat. Han passar på att lägga ett önskemål till kommunen, nu när tornet blivit byggnadsminne. 

– Nya trappor. Och utesoffor att sitta i här på kullen.

undefined
När Jan Jarkiewicz gick i pension för tio år sedan fick han tid över och började engagera sig i Solkanonklubben. "Det blir mycket samtal, berättelser och upplevelser här", säger han.
Jan Jarkiewicz är biträdande tornöverste. Han har koll på krut och klockan. Varje dag kl 13 under sommarmånaderna smäller det.
Jan Jarkiewicz är biträdande tornöverste. Han har koll på krut och klockan. Varje dag kl 13 under sommarmånaderna smäller det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!