Här kommer 80-talet tillbaka – kassler och ananas på menyn

80-talet har gjort comeback. 
I alla fall i restaurangen på industrigallerian IBR. 
– En kul grej, säger restaurangchef Sandra Linander, som i veckan serverat 80-talsklassiker som kassler med ananas.

Sandra Linander, 42 år är restaurangchef på IBR i Åtvidaberg. Denna vecka har hon tillsammans med sina kollegor tagit gästerna med till 80-talet, till kassler och ananas och päron med After eight. "Man måste spexa till det lite. Ha lite rosa och glitter på sig", säger hon

Sandra Linander, 42 år är restaurangchef på IBR i Åtvidaberg. Denna vecka har hon tillsammans med sina kollegor tagit gästerna med till 80-talet, till kassler och ananas och päron med After eight. "Man måste spexa till det lite. Ha lite rosa och glitter på sig", säger hon

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2025-06-13 05:00

Dagens rätt: Flygande Jacob.

Den som var med under 80-talet vet att det är en kycklingrätt som toppas med bacon, jordnötter och banan.

– Om man tar bort banan och nötter så är det gott, skrattar Scanfils vd Andreas Hjorth när vi möter honom i Business corner, restaurangen på Industrial Business residence.

Helen Andersson gick den klassiska turist-hotellutbildningen i Åtvidaberg under slutet av 80-talet. Hon har många härliga minnen från sitt 80-tal och skrattar medan hon berättar.
Helen Andersson gick den klassiska turist-hotellutbildningen i Åtvidaberg under slutet av 80-talet. Hon har många härliga minnen från sitt 80-tal och skrattar medan hon berättar.

Här hade världskoncernen Facit en gång sin fabrik. Nu delar flera företag på industrilokalerna och den gamla personalmatsalen är öppen för alla. 

Denna torsdag är restaurangpersonalen klädd i chockrosa tröjor. Helen Andersson i serveringen har plötsligt fått långt vågigt hår.

– Bara löshår, säger hon medan hon lägger upp portioner av Flygande Jacob. 

Till dessert serveras päronhalvor med After eight, också det en 80-talsklassiker. 

Så här ser en lite moderniserad Flygande Jacob ut. På 80-talet gjordes den som gratäng. Då blev bananerna mosiga och färgades av såsen.
Så här ser en lite moderniserad Flygande Jacob ut. På 80-talet gjordes den som gratäng. Då blev bananerna mosiga och färgades av såsen.
Tallrikarna från Facits matsal är kvar. Tecknet står inte för feminism, utan för koppar och Åtvidabergs långa gruvhistoria med kopparbrytning.
Tallrikarna från Facits matsal är kvar. Tecknet står inte för feminism, utan för koppar och Åtvidabergs långa gruvhistoria med kopparbrytning.

Veckans tema är just 80-tal. 

– Vi vill väcka lite nyfikenhet, men också skapa gemenskap kring något, säger Sandra Linander. 

Därför bryter temaveckor ibland av den vanliga vardagen. Sandra Linander radar upp några teman från året:

– Från Sverige till Spanien var ett, då serverade vi mat från länder mellan Sverige och Spanien. Sen har vi haft Svenska landskap. Den veckan det var Alla hjärtans dag hade vi kärleksvecka. 

Sanna Köhnke är 26 år och har inte upplevt 80-talet. Det har däremot Helen Andersson som står bakom henne gjort. I veckan har de båda tagit matgästerna på Business corner tillbaka till 80-talet.
Sanna Köhnke är 26 år och har inte upplevt 80-talet. Det har däremot Helen Andersson som står bakom henne gjort. I veckan har de båda tagit matgästerna på Business corner tillbaka till 80-talet.
80-talet syns lite runtomkring i matsalen.
80-talet syns lite runtomkring i matsalen.

Det är inte bara maten som följer temat. 

Sandra Linander pekar mot stolarna i matsalen. Äkta 80-talsstolar på ben av stål och med stolsits i plast. Här finns också ett nostalgibord med VHS-band, kassettband och en kokbok vid en affisch av dansbandet Baltix. 

På salladsbordet står en telefon, en sådan gammeldags med nummerskiva. Fredrik Frank kan inte låta bli att lyfta luren och dra ett par nummer på skivan. 

– Hallå, hallå, säger han. 

Ett par meter bort sitter en man som lyfter luren till en annan 80-talstelefon. 

– Hallå, det är mig du ringer till.

Männen skrattar.

Hallå, hallå! Står det en gammal telefon på salladsbordet så måste man testa. Fredrik Frank tar luren till örat, medan Mats Ahlstrand och Staffan Sjöberg fýller på sina salladstallrikar,
Hallå, hallå! Står det en gammal telefon på salladsbordet så måste man testa. Fredrik Frank tar luren till örat, medan Mats Ahlstrand och Staffan Sjöberg fýller på sina salladstallrikar,
80-talsstolarna har varit gömda under ett skynke. I veckan togs de fram igen.
80-talsstolarna har varit gömda under ett skynke. I veckan togs de fram igen.

Det verkar som om 80-talstemat roar. 

– Ett skoj koncept. Det lättar upp och ger glädje. Och personalen ser precis ut som min syster såg ut på 80-talet. Då var det sånt där fluffigt och vågigt hår, säger Andreas Hjorth som föddes 1979 och hade sin barndom under 80-talet.

Peter Johansson äter med god aptit. "Vi har åkt hit för att äta Flygande Jacob", säger han.
Peter Johansson äter med god aptit. "Vi har åkt hit för att äta Flygande Jacob", säger han.
Sandra Linander är restaurangchef på Business corner. Hon gillar att bryta av vardagen med temaveckor. "Det ger också gemenskap här. Man pratar om maten och om temat", säger hon.
Sandra Linander är restaurangchef på Business corner. Hon gillar att bryta av vardagen med temaveckor. "Det ger också gemenskap här. Man pratar om maten och om temat", säger hon.

Helen Andersson är några år äldre och hade sin tonårsperiod under det sena 80-talet. 

– Jag kom från Nybro till Åtvidaberg 1988 för att gå turist/hotell på gymnasiet. Det var roligt, säger hon med en blinkning och gör några återblickar. 

– Men skriv inte det. 

En del som hände på 80-talet får stanna just där. Fast kassler med ananas har funkat även på 2020-talet, likaså varma bananer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!