Han blir ny vd i kommunala bolagen

Johan Gustafsson har fått fortsatt företroende att leda de kommunala bolagen Åtvidabergs Vatten AB och Åtvidabergs Renhållnings AB.

Johan Gustafsson lämnar uppdraget som enhetschef inom kommunen och blir vd i Åtvidabergs Vatten AB och 

Åtvidabergs Renhållnings AB på heltid.

Johan Gustafsson lämnar uppdraget som enhetschef inom kommunen och blir vd i Åtvidabergs Vatten AB och Åtvidabergs Renhållnings AB på heltid.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2019-06-09 12:00

I juli förra året klev Johan Gustafsson in som tillfällig vd för de kommunala bolagen. Avtalet skulle löpa under ett år.

Parallellt med att han fick ansvar för att upprätthålla verksamheterna i bolagen var han kvar på sin tjänst som enhetschef inom samhällsbyggnadsförvaltningen med ansvar för gata, park och fritidsanläggningar.

Nu släpper Gustafsson sin tjänst som enhetschef. Sedan 1 juni är han vd i bolagen.

– Nu kan jag göra detta på heltid och ta en helt operativ roll, säger Johan Gustafsson och lägger ett hektiskt år på flera stolar bakom sig.

Han började sina bana inom kommunen 1993 och var under flera år ansvarig chef för drift- och anläggningspersonal vid kommunens avloppsreningsanläggningar. Från 2003 har han haft flera olika funktioner inom kommunen, senast som enhetschef.

– Jag känner mig som en inventarie i kommunen. En fördel med det är att jag har god kunskap om kommunen och dess verksamheter. Det är en styrka i det här fallet, säger Gustafsson som nu får i uppdrag att utveckla samarbetet mellan bolagen och kommunen.

–Vi har sett ett ökande behov av samarbete, förklarar Lennart Haraldsson (S), som är ordförande i de kommunala bolagen.

Han vill se bolagen som ett komplement till kommunen, främst till samhällsbyggnadsförvaltningen och till de miljöstrateger som arbetar med hållbarhetsfrågor.

– Ett av direktiven är att bolagen ska profilera sig inom hållbarhet. Man hanterar många miljöfrågor, inom avfall och vatten. Jag vill också att bolagen är med och driver frågor ur bolagens synpunkt i samband med planarbeten i kommunen, säger Haraldsson.

Han fortsätter:

– Målsättningen är att bolagen ska vara i framkant när det gäller hållbarhetsfrågorna.

Både Haraldsson och Gustafsson pekar på att bolagen tagit flera steg för ökad hållbarhet. Nästa år införs insamling av matavfall (gröna påsen) och öppettiderna på återvinningsstationen i Korshult har utökats för att möta behovet av att kunna nå anläggningen under en del kvällar och helger.

Under hösten tas en helt ny avloppsreningsanläggning i Håckla i bruk. Investeringen om 85 miljoner kronor är den enskilt största i bolagens historia sedan 2007, då bolagen bildades.

Kommer invånarna att märka av den nya anläggningen?

– Nja, det är ju en slutstation, den ska inte märkas av så. Men vi kommer att få bättre reningsprocesser än tidigare, det blir renare rötslam och bättre arbetsmiljö, säger Johan Gustafsson.

Utmaningar saknas inte. Miljö och hållbarhet är givna, liksom löpande underhållsbehov inom vattensidan och översyn av avloppsanläggningarna i Grebo och Björsäter.

En annan rör sophanteringen och eventuellt höjda taxor. Idag består en tredjedel av hushållsoporna av förpackningar.

Lennart Haraldsson påpekar att inga förpackningar ska slängas i hushållsavfallet, utan tas till återvinningsstationerna.

– Man betalar för förpackningen i butiken och för att den ska tas hand om av Förpackningsinsamlingen. Slänger man den i hushållsoporna får man betala för den två gånger.  Om vi gemensamt slänger rätt så får vi mindre kostnader, säger Lennart Haraldsson och konstaterar att det går att lära sig sortera sina sopor.

– Idag är jag jättenoga och sorterar på ett hela annat sätt än tidigare. Det går per automatik.

Johan Gustafsson ser nöjd ut och hoppas på sikt få ner andelen förpackningar i hushållssoporna:

– Vi kommer att gå ut med mycket information när vi inför gröna påsen nästa år, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!