– Projektet är över, säger Susanne Forsberg som varit projektledare sedan platsutvecklingsprojektet drog igång under hösten 2017.
Då samlades företrädare för kommunen, handeln, näringsliv, fastighetsägare, föreningar och privatpersoner kring ett gemensamt intresse: att utveckla ett geografiskt område i Åtvidaberg.
En särskild modell, BID som står för Business Improvement District, föreslogs och deltagarna sa ja till att samverka kring hur området ska utvecklas. BID-området ringades in och knyter samman fyra centrum i Åtvidaberg; Lillsvängen, resecentrum, kommersiellt centrum (Stortorget) och kulturellt centrum (med Gamla torget och Facetten).
– Vi har haft 16 månader som präglats av en anda av engagemang och samarbete, säger Lars Svensson som suttit med i projektets styrgrupp som representant för Fastighetsägarna.
Den andan tar han och styrgruppen med sig in i det fortsatta arbetet. Gruppen kommer att leda arbetet under 2019.
– Vi är i en övergång nu, säger Stefan Nilsson, biträdande kommundirektör som också är ingått i styrgruppen.
Han fortsätter:
– Nu ska vi bestämma hur arbetet ska bedrivas vidare och fortgå löpande och kontinuerligt.
Susanne Forsberg är fortsatt med i arbetet, nu som stöd till styrgrupp och arbetsgrupper.
– Vi ska gå från projekt till process. Det ska bli en organisation som ska bli långsiktig och hållbar, säger hon.
Under de 16 månader som BID-projektet var igång deltog 50-talet personer, bland annat i arbetsgrupper som satt fokus på olika delområden.
– Det har varit ett fantasiskt engagemang i grupperna, säger Forsberg och blickar tillbaka på flera platsvandringar, medborgardialog, samverkan med elever på handelsprogrammet på Facetten och det stora Åtvidabergskalaset, som hölls för att nå barnfamiljer och deras synpunkter.
Arbetet har i enlighet med BID-modellen resulterat i en affärsplan. I december fick både projektet och planen godkänt. Svenska Stadskärnor, som organiserar BID i Sverige delade ut diplom.
– Nu ska vi förfina planen ytterligare och kommer att arbeta intensivt med detta under januari och februari, säger Susanne Forsberg.
Med affärsplanen följer en handlingsplan. Den består i nuläget av 70 olika åtgärdspunkter- från enklare förslag om belysning och laddstolpar till mera omfattande förslag som omläggning av infarten från Järnvägsgatan till Adelswärdsgatan och Stortorget.
Här finns också punkter om ett gemensamt skyltprogram och satsningar på trygga och attraktiva gångstråk.
– Vissa saker är tyngre och mer på sikt, medan en del går att lösa snabbt, säger Stefan Nilsson.
Styrgruppen ska nu prioritera förslagen för en mera direkt handlingsplan.
– Det är viktigt att få med en del av det som kan åtgärdas snabbt. Ser man att något händer är det lätt att bibehålla energin och engagemanget, säger Susanne Forsberg.
Vem ska genomföra och stå för finansiering av eventuella satsningar?– Det som ska göras måste tas i det tempo som medges utifrån olika aktörers olika ekonomiska förutsättningar, säger Stefan Nilsson.
Kommunen är en part, fastighetsägare, handel och näringsliv andra. Stefan Nilsson ser att arbetet med BID ökat förståelsen mellan parterna.
– Vi har också fått förståelse för att beslut kan ta olika lång tid för olika aktörer.
Konkret bland åtgärdsförslagen nämner Stefan Nilsson att kommunen under året gör satsningar i området, genom fortsatt utbyggnad av Kulturcentrum och renovering av kommunhusen.
Lars Svensson lägger till att Fastighetsägarna uppnått god samverkan lokalt och idag har regelbundna möten för att diskutera framtidsplaner i Åtvidaberg.