I direkt anslutning till sparbankens entré finns ett rum för kontantuttag.
– Kunderna uppskattar det, man tycker det känns tryggare att kunna gå in någonstans och ta ut sina pengar. Det blir en ordnad kö och pengarna riskerar inte blåsa iväg, säger Ronny Mårtensson, vd i Åtvidabergs sparbank.
Nu, efter en rad av skadegörelser i uttagsrummet, börjar han ledsna.
– Jag är ganska trött på förstörelsen. Vi vill att rummet ska vara öppet dygnet runt, men funderar på att stänga det vissa tider.
Senast i raden av skadegörelser är en från februari. Natten mot söndagen den 22 februari, kl halv fyra kastade två unga in en rökfackla.
Vad de två personerna kanske inte visste var att de fångades av bankens övervakningskamera.
På övervakningsfilmen syns hur de två stannar till utanför bankens entré. Den ena tar upp en mobil och börjar troligen filma medan den andre tar upp en rökfackla. Denne öppnar dörren till uttagsrummet och kastar in rökfacklan som börjar ryka kraftigt.
Räddningstjänsten får ett automatlarm och får med fläktar vädra bort röken. Senare får banken anlita en saneringsfirma. Händelsen har polisanmälts och utredning pågår.
– Jag hoppas att polisen kan få tips om de som kan ha utfört detta. Som jag ser det så var det inte bara en stundens ingivelse, utan en medveten handling.
Tidigare har banken polisanmält flera skadegörelser mot möbler och inredning.
– Tråkigt eftersom vi tillsammans med gymnasieskolans byggelever satsat på att göra något fint, säger Ronny Mårtensson.
Under hösten gjordes angrepp på serviceboxen i rummet. Minderåriga hade kommit över en kod och stoppade in bland annat läskburkar i boxen.
– Vi fick stänga boxen i en vecka under reparationen.
Ronny Mårtensson vill gärna resonera med de unga som begår brott och få dem att inse att de förstör för andra. Han lyfter i sammanhanget polisens omorganisation och påtalar behovet av poliser med lokal förankring för att stävja ungdomsbrottslighet.
– Vi måste ha kvar polis med lokal kännedom om de ungdomar som finns här.
Ann-Louise Peterson, tf gruppchef på lokalpolisområde Åtvidaberg, säger att polisen huvuduppdrag är att öka tryggheten och minska brottsligheten.
– I det ligger att arbeta brottsförebyggande och där pratar man om tidigare insatser. Det är viktigt att gå in och bryta så tidigt som möjligt.
Hon har förståelse för Ronny Mårtenssons önskan om poliser med lokal förankring.
– Den inriktningen har vi och den ligger fast. Men hur många poliser med lokalkännedom, det vill säga områdespoliser, som kommer jobba i Åtvidaberg är inte klart.
– Vi avvaktar numerären i väntan på att rekryteringen av nya lokalpolisområdeschefer är klar.