– Gör något åt situationen innan det är försent, säger Gunnar Wester, som bor i Grebo och i ett medborgarförslag snarast önskar åtgärder som säkrar barnens skolväg.
Han besökte nyligen ett politikercafé som kommunen arrangerade i Grebo och ställde flera frågor om trafiksituationen till båda kommunalråden, Elisabet Edlund (S) och Mira Wedenberg (M).
– De skyllde hela tiden på andra. På Trafikverket och Östgötatrafiken. De hänvisade till att det är föräldrarnas ansvar. Den attityden retade mig. Det finns saker kommunen kan göra, menar han och frågar sig om politikerna inte anser att en säker skolväg är kommunens ansvar.
Gunnar Wester har barnbarn som idag går i årskurs sex i Grebo. Varje vecka åker klassen till Alléskolan i Åtvidaberg för lektioner i bland annat NO.
Klassen har ett gemensamt busskort och åker tillsammans från Åtvidaberg till Grebo med busslinje 30. Det är en expresslinje som, till skillnad från buss 530, inte körs genom Grebo samhälle. Linje 30 stannar vid bensinmacken i Redinge och de barn som bor i Grebo måste korsa riksvägen.
Om klassen ska ta linje 530 måste man vänta ungefär en timme i Åtvidaberg.
Gunnar Wester har flera gånger valt att hämta sitt barnbarn och andra barn i Redinge.
– Jag ser hur det går till när barnen korsar vägen. De är i grupp, några kollar sina mobiler och det är inte många som tittar åt sidorna. Jag är givetvis orolig att det ska hända något.
Skolungdomar i årskurs sju till nio måste också korsa riksvägen om de åker med buss 30 och bor i Grebo.
– Kommunen skulle kunna jobba för fler 350-bussar efter skoltid. Eller anpassa skoltiderna efter bussarna.
Gunnar Wester vill också att riksvägen i höjd med Redinge görs säkrare för skolbarnen. Exempelvis genom avsmalning, övergångsställe med blinkfunktion och skyltning om korsande skolbarn.
Kristina Andersson, ansvarig för skolskjutsar inom kommunen uppger Grebobarnen från och med årskurs sju får busskort för att kunna ta sig till och från Alléskolan.
– Vi har bedömt att man i den åldern är med på banan om vad trafik är.
Vem har ansvar för att skolbarnen säkert tar sig över riksvägen?
– Det finns ett föräldraansvar. Man har ansvar som förälder att lära sina barn att se sig för och inte springa ut i vägen. Man kan som förälder hålla koll på dem någon gång. Om man är orolig får man låta barnen vänta in buss 530 och stanna kvar en timme på skolan.
Kristina Andersson tycker att trafiksituationen vid Redinge är så säker som möjligt. Trafikverket har gjort en gångväg utmed ena sidan, hastigheten är begränsad till 50 km/h och vägen försedd med fartkameror.
– Men man kan aldrig ge 100-procentig trygghet, säger hon.
Hon tillägger att kommunen försökt, men misslyckats att påverka tidtabellerna för att få fler bussar in i Grebo.
– Det är bra om allmänheten också tar kontakt med Östgötatrafiken om turerna.
De åtgärder som Gunnar Wester föreslår, tror Kristina Andersson inte är genomförbara. Hon hänvisar till den kommande omgörningen av riksväg 35, även om den inte är preciserad i tid.
– Vi har genom åren räknat på gångbroar och tunnlar, men allt skjuts fram tills Trafikverket gör om sträckningen av vägen.
Medborgarförslaget tas upp i fullmäktige i slutet av månaden. Normalt sett brukar fullmäktige ta emot medborgarförslag och skicka dem till kommunstyrelsen för beslut om beredning. En beredning kan ta lång tid. Det äldsta obesvarade medborgarförslaget är daterat oktober 2014.