– Här ska ni kunna möta de som tar beslut. Ni ska be politiker att komma till trädet för att prata med er om det ni tycker är viktigt.
Det säger Kajsa Dahlström, initiativtagare till organisationen Globträdet när hon under torsdagen leder en ceremoni på Gamla torget.
Globträdet verkar för att skapa demokratiska mötesplatser och främja barns rättigheter i enlighet med FN:s barnkonvention. Organisationen har sina rötter i det tidiga 1970-talet, då som en teatergrupp med föreställningar runt om i världen.
1979 fick Kajsa Dahlström en fråga av en flicka i Skellefteå.
– Tror ni verkligen att vi har någon framtid?
Det ledde vidare.
– Vi frågade barn vad som var viktigast och enades om att det är vatten. Utan vatten, inget liv. Den första vattenceremonin hölls 1990.
Perspektivet är globalt och rymmer miljö, demokrati och mänskliga rättigheter med världens barn i fokus.
För att ge barn en plats att möta makthavare föddes tanken om globträd.
I Åtvidaberg får kastanjen på Gamla torget den rollen. Till invigningen kommer barn från Åtvidabergs skolor. Flera har med sig vatten hemifrån eller från någon sjö.
Vid trädet finns en skål , delvis fylld med vatten från tidigare ceremonier runt om i världen.
Barnen fyller på, innan skolornas rektorer och kommunens miljöstrateger får uppdraget att vattna kastanjen. Det vatten som blir kvar i skålen förs vidare till andra ceremonier, närmast i Umeå och Kiruna.
I Åtvidaberg blir också ceremonin starten på en temavecka i skolorna. Den har fått namnet Förenande vatten.
– Temat förenar, säger Sara Algulin, rektor på Alléskolan, årskurs 7–9.
Hon berättar att alla elever i Åtvidabergs skolor deltar, bland annat genom en utställning i biblioteket som visar att de vattendroppar i papper som eleverna gjort tillsammans bildar ett symboliskt hav.
Globträdet samverkar med en teatergrupp i Nairobi, Kenya. Sju unga skådespelare är i veckan i Åtvidaberg med föreställningar för samtliga skolor om vattensituationen utanför Nairobi.
– Det är en stark och gripande föreställning, säger Kajsa Dahlström som också inlett utbyte med Åtvidabergs Kenyaförening och dess arbete i Juja, Kenya.
Globträdet samverkar även med FN:s miljöprogram, med huvudkontor i Nairobi.
– Vi åker till dit i februari för att vara med om en kickoff inför 50-årsjubileet av UN Environments 50 år i Nairobi, säger Mimmi Ericsson som är engagerad i Kenyaföreningen och som också är projektledare för temaveckan.