Här växte brukssamhället fram

Under senmedeltiden började kopparmalm brytas i Bersbo. När gruvverksamheten tog fart på allvar växte både Bersbo gruvby och Åtvidaberg fram.

Foto: Willsäter

Åtvidaberg2019-08-01 10:00

Kopparbrytningen och tillverkningen av koppar i Bersbo inleddes på 1400-talet. I små hyttor hettades kopparmalmen upp för att göra den flytande och för att kunna separera den. Kopparen användes bland annat för att tillverka mynt och plåt.

På Bersbo gruvfält har det funnits 16 gruvor, men i dag är de flesta fyllda och övertäckta, förutom Adelswärds schakt och Storgruvan.

– Att Åtvidabergs brukssamhälle finns och ligger där det ligger beror på gruvdriften, säger Roy Andersson, arkivarie på Brukskultur.

Gruvverksamheten pågick till början av 1600-talet. Under de kommande 150 åren stod gruvorna öde, men i mitten på 1700-talet började personer på nytt intressera sig för att bryta kopparmalm där.

– Sju personer investerade i det bolag som kom att bli Åtvidabergs kopparverk. När verksamheten var igång anlades ett stort smältverk i det som i dag är Åtvidaberg, vilket gjorde att brukssamhället växte fram, säger Roy Andersson.

1783 hade Johan Adelswärd, en av de sju investerarna, köpt upp alla andelar i bolaget och tagit över driften och ägandet av det 22 000 hektar stora markområdet.

Mellan 1840 och 1870 var lönsamheten för verksamheten så pass stor att både Bersbo och Åtvidaberg växte ytterligare. Bland annat uppfördes 17 hus med sex lägenheter vardera i Bersbo.

– 102 lägenheter i det här lilla samhället på en tioårsperiod. Det är som ett miljonprogram och var en otroligt stor expansion, säger Carina Jarhall, ordförande i Föreningen Bersbo koppargruvor.

– Under den här tiden sågs det som Sveriges ledande kopparverk, fyller Roy Andersson i.

Men det var inte bara bostäder som uppfördes. Till Bersbo kom också ett bibliotek, en mataffär, en skola, en järnväg och en hushållsförening. Invånartalet steg till 700 personer, varav åtminstone några hundra arbetade i gruvorna eller i tillverkningen.

– Det var södra Sveriges största gruvsamhälle, säger Carina Jarhall.

Efter år av framgångar vände det som tidigare såg ut att kunna växa ännu mer.

– 1873 blev det en kraftig nedgång i tillverkningen eftersom man inte hittade tillräckligt bra brytvärd kopparmalm. Dessutom var det flera aktörer på världsmarknaden som pressade priserna, säger Roy Andersson.

Resultatet blev att gruvverksamheten lades ned 1907. I dag finns två gruvlavar bevarade och historien om hur Åtvidaberg och Bersbo växte fram lever vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om