Hemtjänstpersonal larmade om råttor i bostad

Oskygga råttor och råttspillning bland mat i en bostad fick personal inom hemtjänsten att slå larm om sin arbetsmiljö.

När hemtjänstpersonal slog larm om råttor i en bostad krävde Kommunal åtgärder. Kommunen har agerat och uppmanar personal att bland annat stampa i golvet nattetid. Den vanliga brunråttan blir 20–30 cm lång, utan svans.

När hemtjänstpersonal slog larm om råttor i en bostad krävde Kommunal åtgärder. Kommunen har agerat och uppmanar personal att bland annat stampa i golvet nattetid. Den vanliga brunråttan blir 20–30 cm lång, utan svans.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Åtvidaberg2021-04-14 14:22

I slutet av mars undertecknade Kommunals huvudskyddsombud Magdalena Svahn Östman en begäran enligt arbetsmiljölagen om föreläggande eller förbud.

Hon hade haft kontakt med kollegor inom hemtjänsten som berättat att det i en bostad förekommer råttor "bland mat" och att de "rör sig i hela huset".

Personalen berättade även om råttor som inte verkade skygga för människor och de uttryckte oro för spillningen.

– Personal uppmärksammade detta och tog kontakt, säger Magdalena Svahn Östman som agerade med en begäran till Arbetsmiljöverket.

I den påtalar hon att det för personalen är "hälsofarligt att vistas i detta då råttor kan sprida sjukdomar". 

I begäran sattes också ett datum för kommunen att upprätta en åtgärdsplan för att arbetsplatsen (brukarens hem) blir en säker miljö att vistas i.

– Vi har fått svar. Jag är nöjd med den handlingsplan arbetsgivaren tagit fram. Vi har en bra dialog och ska ha en uppföljning om två veckor, säger Magdalena Svahn Östman.

Sara Törnå, enhetschef inom hemtjänsten, har tagit fram åtgärdsplanen. Hon förtydligar att den handlar om åtgärder för den personal som arbetar i den aktuella bostaden. Den enskilde som bor i bostaden uppges inte ha några bekymmer med gnagare.

– För enskilda får man göra individuella bedömningar utifrån allvarlighetsgraden, säger Sara Törnå. 

Hon tonar ned bilden av problemet något och säger att det i personalgruppen finns olika uppfattningar och rädslor. Hon själv uppfattar att det rör sig om möss i bostaden, inte råttor.  Det ska inte vara någon invasion av gnagare eller djur som generellt är synliga när personalen är i bostaden.

undefined
Råttor eller möss? Bara ett fåtal i personalgruppen ska ha sett några gnagare och uppfattningarna om det är råttor eller möss går isär.

– Ytterst få i personalen ska ha sett några djur, men vetskapen om att det förekommer skrämmer en del. Det handlar mer om att det finns spillning i bostaden.

Sara Törnå säger att kommunen tar problemet på allvar. Personal som arbetar i bostaden ska ha skyddsutrustning som förkläde, handskar, skoskydd och munskydd för att hindra eventuell smitta från spillning.

Kommunen har haft kontakt med Anticimex för att få en uppfattning om eventuella hälsorisker. Dialog med den enskilde hemtjänsttagaren har också förts.

Skyddsutrustning förvaras i ett slutet kärl, säkrat från både möss och deras spillning.

En annan åtgärd för att skrämma möss eller råttor är att stampa i golvet och tända en lampa nattetid.

– Vi har gjort så gott vi kunnat, säger Sara Törnå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!