Hett när maten kom på bordet

Kyckling från Thailand, kött från Brasilien och fisk som transporteras över halva jordklotet. Råvaror hamnade i fokus när SD krävde svar om den mat kommunen serverar.

ÅTVIDABERG2016-04-01 09:00

Richard Svensson (SD) ställde i början av mars i en interpellation en rad frågor till S+M-majoriteten om kommunens kost. I fullmäktige i onsdags eftermiddag fick han svar.

Majoriteten skickade fram Thomas Lidberg (S) att ta debatten. Han gav de svar som Sodexo, som levererar kommunens måltider, gett kommunen.

Några fakta:

*Köttet kommer från Sverige, Finland, Irland, Tyskland och Brasilien.

*Kyckling kommer från Sverige, Danmark och Thailand (den senare är färdigkokt då den lämnar Thailand).

*Fisken kommer från hållbara bestånd enligt Världsnaturfondens fiskeguide.

*Sodexo anger att man följer svensk lagstiftning för inköp av kött och att varje enskild upphandling följer vissa djurskyddskrav, som att djuren inte rutinmässigt får stympas, att behov av utrymme tillgodoses, att transporter ska hålla skador och onödigt lidande på en minimal nivå samt att slakt ska ske med metoder som minimerar stress och lidande.

Richard Svensson var inte nöjd. Han radade upp fakta han samlat in; som att kyckling i Thailand ges soja, som är kemiskt besprutad, att nötdjur i Irland oftast hålls inomhus mellan november och april och föds upp med en annan standard än den svenska, att grisar i Danmark och Tyskland ges mer antibiotika än i Sverige med antibiotikaresistenta bakterier som följd, att nötdjur i Brasilien förutom att de ”klafsar runt i brun geggig sörja” går på besprutade marker.

– Kommunen har valt att köpa in kött från länder, som dels ger sina grisar antibiotika som gör att man skapar och sprider MRSA-bakterier, men även ifrån länder där man låter djuren beta på mark som är besprutad med ett bekämpningsmedel, klassat som livsfarligt,enligt svenska kemikalieinspektionen.

Richard Svensson pekade även på att fisk som fiskats i godkända vatten i exempelvis Norge transporteras till Kina innan den skickas tillbaka till Norge för transport till Sverige.

–  Är det miljövänligt och hållbart tycker ni?

Svensson lyfte därefter en yrkande SD lagt, men inte fått igenom inför arbetet med budget för 2017. SD vill att kommunen i kommande kostupphandling köper in ”härproducerade” livsmedel, som är producerade och uppfödda i kommunen eller grannkommuner.

– Då hade ni kunnat göra studiebesök. Ni hade kunnat vara stolta över att leverera en bra kost där djuren har behandlats väl och där inga onödiga transporter över hela jordklotet behövs.

Thomas Lidberg konstaterade efter Svenssons länga inlägg:

– En imponerade föredragning. Mycket kunskap.

Men, sa han och gick vidare:

– Det skulle kosta tiotals miljoner kronor om vi skulle ha allt det du vill. Vem ska betala för det? Ska vi låta våra pensionärer betala 150 kronor för lunchen?

Lidberg fortsatte tala ekonomi.

– Det är klart att det finns förbättringspotential, men var ska vi ta pengarna ifrån?

Rikard Svensson svarade:

– Det är klart att det innebär kostnader, men vi måste börja någonstans.

Thomas Lidberg hänvisade till kommande kostupphandling, men påpekade riktat till Svensson att ”det är orimligt att genomföra allt du säger”.

– Maten kan inte få kosta ofantligt mycket. Vi har en liten plånbok och ett ansvar mot skattebetalarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om