Industridag vill ge unga rättvis bild

Fokus är tydligt: Industri- och teknikföretagen i Östergötland ska klara kommande kompetensförsörjning.

På Industridag 2015. Studie- och yrkesvalsvägledare Maria Nord från Alléskolan, Åtvidaberg är en av många som samlats kring frågor om hur unga ska lockas till jobb inom industrin.

På Industridag 2015. Studie- och yrkesvalsvägledare Maria Nord från Alléskolan, Åtvidaberg är en av många som samlats kring frågor om hur unga ska lockas till jobb inom industrin.

Foto: Peter Jigerström

ÅTVIDABERG2015-09-24 09:00

– Industridag 2015 är bara början, den är en del i ett mycket större spel. Nu går vi vidare med konkreta aktiviteter, säger Kristoffer Asklöv, vd på Partnertech AB under onsdagens Industridag Östergötland 2015 förlagd till Åtvidaberg.

Närmare 300 personer, från företagsledare, till skolchefer, politiker, arbetsförmedlare och studie- och yrkesvägvalsledare fyller under eftermiddagen lokaler i anslutning till gymnasieskolans Teknikcollege i Facetten. Flertalet har under förmiddagen besökt några av länets stora industriföretag. Nu är det samling med debatter och diskussioner kring avgörande frågor om framtida kompetensförsörjning.

Landshövding Elisabeth Nilsson som tog initiativ till den första industridagen 2013 inleder engagerat och med allvar. – Industrin är en mycket viktig sektor. Ungefär en tredjedel av Östergötlands befolkning har sin försörjning direkt från industrin.

Hon fortsätter:

– En del tror att industrin är mindre viktig nu än för. Det är tvärsom!

För att bevara industrin krävs duktigt folk av alla de sorter, påpekar Elisabeth Nilsson och sammanfattar vad Industridag Östergötland handlar om: att säkra kompetensförsörjningen till industrin och att få unga att välja att utbilda sig för arbete inom industrin.

Kristoffer Asklöv brinner för att ge unga en rättvis bild av industrin som potentiell arbetsplats.

– Bilder av industri i media är ofta från något stålverk. Vi vil ge en rättvis bild och här har industrin en jätteutmaning i att visa och öppna sig.

Elin Hultman, projektledare för Industridag Östergötland fyller i:

– Industrin har stor bredd och möjligheter. Man kan påverka arbetet, har goda utvecklingsmöjligheter och kan ha god löneutveckling.

Utmaningen är att nå ut till de unga.

– Industridagen skapar medvetendehet kring utmaningarna. Det är många parter inblandade, säger Mira Wedenberg (M)-kommunalråd i Åtvidaberg.

Maria Nord, studie- och yrkesvägvalsledare på Alléskolan är en av deltagarna. Hon säger att skolan arbetar medvetet och strukturerat för att visa vad utbildning och arbete inom industri kan innebära.

– Sedan två år erbjuder vi i samarbete med Teknikcollege alla våra nior studiebesök på Partnertech. Det är nog lite en wow-känsla hos eleverna. Den har en bild av hur det ska, men oftast stämmer den inte. Det är bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om