Det står klart efter att barn- och utbildningsutskottet låtit utreda fritidshemsverksamhet i Falerum.
– Det är utrett så långt det går, säger Joakim Magnusson (C), kommunalråd och ordförande i utskottet.
Frågan om fritidshem blev aktuell i maj. Då hade föräldrar med barn i lågstadiet fått beskedet att kommunen från hösten inte längre skulle erbjuda fritidshemsplats på förskolan i Falerum.
– Det kom som ett slag i magen, säger Philip Gustavsson, som har ett barn i lågstadiet.
Han önskade att kommunen skulle erbjuda samma möjligheter som tidigare; att barnen efter skoldagen skulle få gå till Centralskolans taxifritis (för skolskjutsbarn) och efter skjuts till Falerum få tillsyn på förskolan.
Utredningen pekar på att det inte är möjligt. Skälen är desamma som lyftes tidigare i år.
Kommunen tar stöd i skollagen som anger att kommunen ska erbjuda: "utbildning i fritidshem vid eller så nära som möjligt den skolenhet där eleven får utbildning".
Att starta fritidshem i Falerum och uppfylla skollagens krav skulle bli mycket dyrt, uppger förvaltningen och anger kostnaden till 900 000 kronor per år, för mellan ett och sex barn.
Ett alternativ nämns i utredningen. Det skulle vara att utöka skolskjutsen och ge barnen rätt till skolskjuts senare på eftermiddagen från fritidshem i Åtvidaberg till Falerum. Men förslaget faller.
– Det skulle vara svårt att avgränsa den rätten till bara barn från Falerum. Det skulle bli svårt att göra det rättvist för barn i andra delar av kommunen, säger Joakim Magnusson.
Han är inte helt nöjd med beslutet och tillstår att det försvårar för barnfamiljer i Falerum.
– Jag hade gärna sett att vi haft något annat svar att ge. Det vi kommit fram till är inget som underlättar hur det är att bo på landsbygden, säger han.
För föräldrar som har arbetsplats i Åtvidaberg eller passerar Åtvidaberg efter arbetsdagen kan hämtningen ske på väg från arbetet.
För Philip Gustavsson, som arbetar oregelbundna tider och hans sambo som jobbar i Valdemarsvik, innebär beslutet att de måste åka 34 kilometer tur och retur för att hämta sin son på fritidshem i Åtvidaberg.
– Det handlar inte bara om oss, utan om hela Falerum. Hur ska folk vilja bo och flytta hit om man inte kan ha sina barn på fritids här? Det här drabbar hela bygden på sikt, säger han och överväger att skriva medborgarförslag för en annan lösning.