Efter två år annullerar nu IP-Only avtal med kunder på landsbygden som beställt, men ännu inte fått fiberanslutning.
– Vi har annullerat fiberbeställningarna då de inte uppnått önskad anslutningsgrad, uppger Niclas Karnhill, pressansvarig på IP-Only,
Beställningarna har annullerats automatiskt. För kunderna finns varken bindningstider eller åtaganden gentemot IP-Only kvar.
En av kunderna som nu står utan fiberleverantör, är upprörd över att IP-Only dröjt så länge med att annullera avtalet.
– Man har haft två år på sig att ta reda på beläggningen. Det ska inte behöva ta så lång tid, säger mannen och menar att IP-Only under tiden bundit upp de som tecknat avtal och hindrat dem från att välja andra operatörer.
Han hade sett fram emot att få fiberanslutning under 2019.
– Idag är vi hänvisade till mobilt bredband, men det funkar dåligt eftersom vi har så fruktansvärt dålig mottagning. Koppartråden för fast telefoni klipptes för två år sedan, vi har inte en möjlighet till ADSL. Det känns motigt.
Med företag blir det än motigare:
– Jag missar kunder, eftersom jag har så dålig mottagning och inte alltid kan svara på mejl där jag bor.
Redan i april förra året uttalade IP-Only att anmälningsgraden var låg och att bolaget såg över utbygganden i området.
– För att fiberaktörer ska kunna bygga ut med sund ekonomi krävs det att tillräckligt antal intresseanmäler sig. Detta område har tyvärr inte kommit upp i så stort antal att vi kan bygga ut ekonomiskt ansvarsfullt, uppger Karnhill och fortsätter:
– Generellt förstår kunderna mycket väl att man måste ha ekonomiska förutsättningar för att kunna investera mångmiljonbelopp på en fiberutbyggnad.
För de kunder som drabbas av att IP-Only drar sig ur finns hopp, även om det kan dröja. Kommunfullmäktige tog förra året beslut om att investera 30 miljoner kronor under tre år för en utbyggnad av fiber på landsbygden.
– Vi har tagit höjd för att bygga ut fibern i hela kommunen, trots att det inte är kommunens ansvar, säger biträdande kommundirektör Stefan Nilsson och utvecklar:
– Det är till nytta för kommuninvånarna, men också för samhällsekonomin. Det ska gå att driva företag och verksamheter på landsbygden, utan att man hamnar efter i den digitala utvecklingen.
I kommunens kalkyler framgår att kommunen vid en viss anslutningsgrad får projektet - tillsammans med fiberutbyggnaden i tätorterna - att gå runt.
– Som nätägare får vi en liten summa tillbaka från de operatörer som kommer använda fibern.
I mars väntas kommunstyrelsen ta beslut om utbyggnadsordning och vilka kriterier som ska gälla för prioriteringsordningen.