"Jag vill absolut jobba här i framtiden"

Partnertech i Åtvidaberg vill delta i integrationen och har tagit emot nio ensamkommande ungdomar för praktik.

Arbetsvilliga. Ninni Ahlf är mentor och uppskattar inställningen hos sina praktikanter.

Arbetsvilliga. Ninni Ahlf är mentor och uppskattar inställningen hos sina praktikanter.

Foto: Jeppe Gustafsson

ÅTVIDABERG2015-10-23 09:00

Klockan är nio och personalmatsalen på Industrigallerian i Örsätter sjuder av samtal. Vid ett av bordet sitter sex ungdomar, fem från Afghanistan och en från Eritrea, tillsammans med Partnertechs vd Kristoffer Asklöv, Bildningscentrum Facettens rektor Hanna Edström och läraren Elisabeth Alm-Ahlgren.

– Jag har praktik här och vill absolut jobba här i framtiden, säger 17-årige Ibrahim Nabizadhe, som kom från Afghanistan till Sverige för snart ett år sedan och bor på ett av kommunens boende för ensamkommande.

Praktiken är resultatet av ett långvarigt samarbete mellan Bildningscentrum och Partnertech.

– Vi började prata om strategier för integration i februari, berättar Hanna Edström.

Kristoffer Asklöv har ett brinnande engagemang för svensk industri, komptensförsörjning och för att få unga att förstå vilka karriärsvägar industrin kan erbjuda. För Partnertechs del ser han också att företaget bör vara en avspegling av samhället.

– Vad gäller integrationen är vi inte där än, men vi vill bli bredare. Vi vill vara med och göra något, alla kan göra något, säger han.

Klockan går mot kvart över nio. Det blir rörelse i matsalen. Rasten är över och Ibrahim Husseini reser sig.

– Jag måste gå till jobbet nu. Annars får man sparken, skojar han och ger sig tillsammans med Ajmal Azimi, Ibrahim Nabizadhe och nyvunna arbetskamrater iväg mot sina arbetsplatser.

Var och en av dem har egna mentorer. Ninni Ahlf är en av dem. Hon berömmer killarna för arbetsvilja och uppskattar företagets initiativ.

– Jag hoppas att vi kan ta in några av dem. De har rätt inställning och intresserade.

Jafar Azimi, 17 år som hade sin praktik förra veckan rör sig hemvant i lokalerna. Han berättar att han lärt sig mycket, utöver montering av mynt- och sedelsystem.

– Jag har lärt känna många svenskar som jobbar här. Vi har fått lära oss hur arbetslivet fungerar, med arbete och raster.

Hanna Edström ser praktiken som ett sätt att motivera eleverna. De ingår i skolans språkintroduktion och vet att svenska är nyckeln till jobb i framtiden.

De unga killarna har drömmar om jobb. Kanske på Partnertech, kanske i snickeri.

– Praktiken här ger oss mål för framtiden. Jag är tacksam, säger Hussain Darwish, 22 år som gärna skulle arbeta på Partnertech.

Elisabeth Alm-Ahlgren som arbetar inom språkintroduktionen med 50-talet elever passar på att lyfta en stafettpinne. Hon lutar sig mot goda erfarenheter av samarbete mellan skolan och det lokala näringslivet.

– Jag utmanar fler företag att ta emot praktikanter.

Så funkar det

Bildningscentrum Facetten och Partnertech har tagit fram ett system för att ge ensamkommande praktik.

Under tre dagar har tre elever åt gången fått praktisera. Sammanlagt har företaget tagit emot nio elever.

Eleverna har fått mentorer som arbetar i verksamheten och fått konkreta arbetsuppgifter.

Samtliga parter är nöjda med upplägget. Eleverna har fått ny motivation till att studera svenska, företaget har fått visa sig för eventuell framtida arbetskraft. Skolan ser att kontakten med arbetsplatsen stimulerar och att eleverna knyter egna kontakter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om