Jenny, 28, hjälper barn och unga att uttrycka sig

Redan i ung ålder vaknade Jenny Leanders intresse för teater. Idag arbetar hon som teaterpedagog med barn och unga i Åtvidaberg och Kisa.

Jenny skriver allt material själv och trivs lika bra på scenen som bredvid. Att spela roller som är långt ifrån hennes egen person tycker hon är mest utvecklande.

Jenny skriver allt material själv och trivs lika bra på scenen som bredvid. Att spela roller som är långt ifrån hennes egen person tycker hon är mest utvecklande.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2023-07-29 05:00

Jenny Leander rör sig hemvant i Kulturskolans lokaler i Åtvidaberg. Igår arbetade hon i Kisa men i dag är hon i Åtvidaberg. Här växte hon upp och hon valde att flytta tillbaka hit för några år sedan. I hennes tjänst som teaterpedagog krävs det både engagemang och flexibilitet.

undefined
28-åriga Jenny Leander är nyexaminerad teaterpedagog och jobbar på Kulturcentrum där hon undervisar barn och ungdomar.
undefined
Redan i tidig ålder blev Jenny intresserad av teater. Hon beskriver sig själv som en klassisk teaterapa och i lågstadiet fick hon möjlighet att gå med i teatersällskapet Teater Såklart där hon var kvar i 5-6 år. Här på scenen i Kulturcentrum.

Intresset för teater kom redan i tidig ålder. Hon beskriver sig själv som en klassisk teaterapa och i lågstadiet fick hon möjlighet att gå med i teatersällskapet Teater Såklart, där hon var kvar i omkring fem år.

– Det var klassisk barnteater, efter det har jag varit med i Teater Traska i många år, säger hon.

Inom teatern hittade Jenny hem. Hon fick lära sig att uttrycka sig på olika sätt.

Vad är det bästa med att spela teater?

– Rent krasst att få spela någon annan. Man får leka med alla känslor. Det finns ingenting bättre än att vara i en teaterensemble, man lär sig så mycket och kommer varandra så nära.

Efter studenten var Jenny egentligen inställd på att bli skådespelerska, men istället gick flyttlasset till Kisa där Jenny började arbeta. När hon kom fram till att det hon helst av allt ville vara på scenen inom amatörteatern så tänkte hon gå med i ett teatersällskap i Kisa. Men till sin förvåning upptäckte hon att det inte fanns någon aktiv teaterförening i kommunen.

– Jag tänkte att då startar jag väl en själv då.

Sagt och gjort. Jenny drog igång Teater Emerentia där hon själv jobbade som ledare under många år. För sex år sedan hörde kommunen av sig och erbjöd henne ett jobb på Kulturskolan som hon tackade ja till direkt. Utmaningar har aldrig skrämt henne.

undefined
För två år sedan fick Jenny möjlighet att studera till teaterpedagog i kombination med sitt arbete och alldeles nyligen tog hon examen. Idag arbetar hon i Kisa och Åtvidaberg.
undefined
I Kulturcentrums lokaler i Åtvidaberg finns det gott om plats för att umgås. "Teater sitter mycket i mötet med andra människor".

– Jag har ett bra självförtroende. Jag vet att jag är bra på teater och det jag håller på med.

Jenny får energi av att samla olika människor och att berätta en historia. Hon lyser av entusiasm när hon pratar om eleverna.

– Teater sitter mycket i mötet med andra människor. Man behöver inte vara verbal eller ha hundraprocentig rörelseförmåga. Det enda man behöver är en vilja att uttrycka sig och att göra det tillsammans med andra människor.

Förutom teaterundervisningen ansvarar hon för Kulturskolans sociala medier.

– Jag har alltid gillat foto och grafisk design. Förutom administrationen så är allt jag gör så roligt. Jag har världens bästa jobb!

Jenny skriver allt material själv och trivs lika bra på scenen som bredvid. Att spela roller som är långt ifrån hennes egen person tycker hon är mest utvecklande.

– Det är viktigt att skilja på verk och person. Jag skulle kunna spela en roll som inte stämmer överens med mina värderingar och tycka att det var något av det roligaste jag gjort. Men i verkligheten skulle jag aldrig kunna stötta någon som inte delar min människosyn.

undefined
Jenny skriver allt material själv och trivs lika bra på scenen som bredvid. Att spela roller som är långt ifrån hennes egen person tycker hon är mest utvecklande.

För två år sedan fick Jenny möjlighet att kombinera sitt arbete med att studera till teaterpedagog. Alldeles nyligen tog hon examen. Även om det är självklart för henne att fortsätta arbeta inom Kulturskolan är hon tydlig med att det inte finns jättemånga andra jobbalternativ.

– Det är en konkurrensbaserad bransch och det finns ingen uppsjö med jobb.

Idag är det barn i lågstadiet upp till gymnasieungdomar som Jenny undervisar. Hon tar sitt arbete och roll som ledare på stort allvar.

– Pedagogiska dilemman stöter man på men det mesta går att lösa. För att kunna känna sig ny, öppen och sårbar i en trygg miljö krävs en trygg ledare vilket jag alltid vill vara. Jag vill se elevernas utveckling, det bästa som finns är när de vågar prova nya saker.

Om Jenny

Ålder: 28 år

Familj: Sambon Joacim. Mamma, pappa och två småsyskon.

Yrke: Teaterpedagog på Kulturskolan i Åtvidaberg och Kisa.

Intressen: Att umgås med vänner och att läsa.

Fördelar med att spela teater: "Det är ett så bra sätt att utveckla fantasin, samspel och sin samarbetsförmåga. Det stärker koncentrationen och gynnar personlighetsutvecklingen."

Favoritskådespelare: "Kate Winslet. Både för att hon är otroligt duktig och för att hon förmedlar så sunda värderingar."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!