Kanonskott när landshövdingen sköt salut

Med ett dånande skott invigde landshövding Carl Fredrik Graf i helgen solkanonen som byggnadsminne.

Landshövding Carl Fredrik Graf och Lars-Åke Bergstrand, ordförande i kommunens samhällsbyggnadsutskott var med när solkanontornet invigdes som byggnadsminne i helgen.

Landshövding Carl Fredrik Graf och Lars-Åke Bergstrand, ordförande i kommunens samhällsbyggnadsutskott var med när solkanontornet invigdes som byggnadsminne i helgen.

Foto: Länsstyrelsen

Åtvidaberg2022-10-24 11:00

I maj kom beslutet – solkanontornet som är en del av Adelsnäs park blev Åtvidabergs sjätte byggnadsminne. 

Under lördagen höll länsstyrelsen, tillsammans med kommunen och Solkanonklubben en officiell invigning på Kanonkullen. Landshövding Carl Fredrik Graf höll tal och skruvade fast en plakett med texten "Kulturhistoriskt minnesmärke Skyddat enligt lag" på tornets tegelvägg. 

Ett givet inslag i ceremonin var förstås en salut från det nya byggnadsminnet. Solkanonklubben, som håller igång traditionen med middagsskott under sommartid, lät landshövding Carl Fredrik Graf ladda kanonen och antända krutet. Han lyckades väl, det blev en hög knall och krutrök över Kanonkullen. Därmed kan landshövdingen nu titulera sig även som solkanonjär.

Solkanontornet har sedan 1853 stått som landmärke i Åtvidaberg. Den är en liten unik byggnad med ett högt kulturhistoriskt värde, som nu skyddas som byggnadsminne enligt kulturmiljölagen. 

Enligt Riksantikvarieämbetet finns över 2400 anläggningar och miljöer i landet som är skyddade som byggnadsminnen. Genom byggnadsminnesförklaringen garanteras människors rätt till en viktig del av kulturarvet. Med beslut om byggnadsminnesförklaring följer skyddsbestämmelser som reglerar hur det kulturhistoriska värdet ska tas tillvara.

I Åtvidaberg finns sedan tidigare fem byggnadsminnen; Bortgården i Falerum, Salvedals gamla skjutshåll, Grävsätters kuskbostad, Herrsäters kungsgård och Ålundamagasinet i centrala Åtvidaberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!